5 sfaturi cum să nu fim trași pe sfoară la plata întreținerii

Începutul de an vine pentru asociațiile de proprietari și cu obligății în plus. Unele dintre acestea se dovedesc a fi chiar obositoare și costisitoare plata intreținerii Legea asociațiilor de proprietari

Fiecare dintre noi a interacționat măcar o data cu un administrator de bloc, cu cel puțin o factura de întretinere și fără îndoială, nu o data s-a intrebat cum oare se ajunge la aceste sume exorbitante când vine vorba de plata întreținerii.

Pentru a veni în întampinarea acestor dileme, există 5 sfaturi practice pe care orice proprietar sau chiriaș de apartament ar trebui să le urmeze pentru a nu se simți tras pe sfoara în ceea ce privește plata  întreținerii.

Potrivit lui Ottavio Serbanescu, CEO Cresida Management, pentru a avea un control clar asupra banilor aflați în visteria administrațiilor de locatari, dar și pentru a evita redirecționarea acestora către alte destinații decât plata utilităților, va trebui să fim atenți la 5 lucruri.

  1. Să nu ne temem să cerem lamuriri când nu este clar cum sunt calculate sumele pe care le avem de plata; iar daca răspunsurile pe care le primim nu sunt destul de clare, să cerem din nou clarificari până când fiecare cifra din întreținere este explicată.
  2. Să cerem din când în când o copie a unei facturi de la marii furnizori (apă sau încălzire) pentru a verifica dacă asociația nu are datorii nejustificate de tipul facturilor mai vechi neachitate sau alte probleme administrative.
  3. Să ne asiguram că avem acces la felul în care sunt administrate fondurile asociației de proprietari. Trebuie să știm exact pe ce sunt cheltuiți banii. Să urmărim sumele cheltuite din fondurile colectate (fond de reparații, penalizari, etc.), aceste cheltuieli nu sunt incluse în lista de plata, dar administratorii trebuie să afișeze lunar ce se încasează și ce se cheltuie din fondurile respective.
  4. Să verificam dacă selecția furnizorilor de servicii ocazionale (instalatori, electricieni, firme care fac hidroizolații) se face în mod transparent, în Comitetul Executiv. Putem verifica acest lucru citind procesele verbale ale ședintelor de Comitet în cadrul carora s-au facut selectiile respective.
  5. Să cerem din când în când o copie a extrasului de cont al asociației, pentru a verifica transparența încasarilor și a plăților.

Astfel, urmărind toate aceste aspecte suntem la curent cu modul în care este gestionat bugetul administrației de locatari. Dacă toate lucrurile sunt clare, atunci este exclus că facturile de întreținere să fie mărite nejustificat. De asemenea, un proprietar de apartament care cere permanent administratorului și Comitetului Executiv documente cu situația la zi a plăților este și cel care nu permite aparitția niciunei abateri deoarecea cei dintâi se vor feri să facă o mișcare necugetata cu banii administrației.

Înființată  în 2017, compania Cresida este alternativa la administratorul de bloc tradițional și anume persoana fizică. Astfel, compania oferă servicii integrate proprietarilor de apartamente, de la înființarea asociației de proprietari, la administrare și consultanță de specialitate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.