„Opera infamiei”, la Ministerul Culturii. Managerul Arbore, repus în funcție și suspendat după 5 minute

Ministerul Culturii

Mizeriile de la Opera Română continuă. După ce Ministerul Culturii, care a măsluit concursul pentru postul de manager, a fost obligat de justiție să-l repună în funcție pe Cătălin Ionescu Arbore, același minister l-a și suspendat. Motivul invocat este hilar, dar mai ales abuziv: Arbore ar fi fost trimis în judecată, în urmă cu 13 ani, pentru fapte de care nu se face vinovat și care, oricum, s-au prescris demult.

Prin Decizia civilă nr. 7207/17.12.2018, Curtea de Apel București a constatat că, în anul 2012, Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) a măsluit concursul pentru postul de manager al Operei Române, anulând rezultatul concursului și obligând Ministerul să-l pună în funcție pe cel care câștigase, de drept, postul – Cătălin Ionescu Arbore.

Se părea că situația va reintra în normal la Opera Română, mai ales că abuzurile de la concurs fuseseră comise în mandatul altui ministru – Puiu Hașotti.

Ministrul Culturii actual, Valer Daniel Breaz, a anunțat că va respecta decizia instanței. Așadar, l-a chemat pe Cătălin Ionescu Arbore la minister, pentru negocierea contractului de management. „Negociere” este prea mult spus, reprezentanții MCIN căzând suspect de repede de acord la toate punctele contractului. Nu era, însă, decât un „spectacol” de Operă, în „regia” ministrului Breaz și a secretarului de stat Mădălin Voicu, un susținător înfocat al actualului manager interimar al Operei Române, Răsvan Cernat.

Spectacol, în „regia” lui Mădălin Voicu

Pe data de 14 ianuarie 2019, contractul de management a fost trimis, chipurile, la avizare la diferitele compartimente ale Ministerului Culturii, pentru ca a doua zi Cătălin Ionescu Arbore să fie anunțat că i-a fost suspendat contractul.

Motivul invocat de oficialii MCIN este un proces în care Arbore a fost trimis în judecată.

Cătălin Ionescu Arbore s-a judecat timp de 6 ani cu Ministerul Culturii pentru a i se face dreptate
Cătălin Ionescu Arbore s-a judecat timp de 6 ani cu Ministerul Culturii pentru a i se face dreptate

„În 2007, am avut la Operă o directoare la Economic, care, împreună cu directorul tehnic, au încheiat mai multe contracte ilegale. Unele dintre ele mi le-au dat la semnat cu documente false, astfel încât eu să nu constat că e ceva în neregulă, iar altele pur și simplu nu au trecut pe la mine. Eu am semnat cu bună credință, fără să știu că am girat ceva ilegal. După aproape un an, am aflat întâmplător de aceste nereguli chiar de la unul dintre cei care le-au comis. Era acolo o întreagă gașcă ce se ocupa cu aceste lucruri. Le-am cerut actele să le verific și au invocat tot felul de motive ca să nu mi le dea. Așa că am anunțat Poliția. Dar, până să vină polițiștii, ei au apucat să distrugă o parte dintre documentele ilegale. Greșeala mea atunci a fost că nu am făcut o sesizare scrisă, am sesizat Poliția verbal. Nici polițiștii nu mi-au spus că trebuie să fac o plângere scrisă. În timpul anchetei, cei doi directori au pretins în mod mincinos că mi-au dat mită ca să închid ochii la nereguli, dar este o inepție, pentru că eu am fost cel care a sesizat organele penale. Așa am ajuns, în 2011, să fiu inculpat pentru abuz în serviciu, faptă pe care nu am comis-o. Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, la Tribunalul București”, a explicat, pentru „Cetățeanul”, Cătălin Ionescu Arbore.

Suspendare abuzivă

În urma negocierilor dintre reprezentanții ministerului și Cătălin Ionescu Arbore s-a convenit și asupra unui articol, potrivit căruia ,,Contractul de management se suspendă la inițiativa autorității în cazul în care managerul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu executarea prezentului contract până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”.

Ministerul Culturii a suspendat contractul de manager la Opera Română a lui Cătălin Ionescu Arbore la 5 minute de la semnare
Ministerul Culturii a suspendat contractul de manager la Opera Română a lui Cătălin Ionescu Arbore la 5 minute de la semnare

La  momentul  negocierii, deși știau că Ionescu Arbore a fost trimis în judecată pentru fapte care, oricum, s-au prescris demult, reprezentanții MCIN nu au invocat  existența unei cauze de incompatibilitate sau a unui impediment în executarea contractului ce se negocia, deci totul a fost premeditat. Prin urmare, contractul a fost aprobat cu scopul de a fi suspendat imediat.

„Imediat după semnare am fost invitați în biroul domnului secretar de stat Mădălin Voicu, unde am fost anunțați că acest contract tocmai semnat va fi suspendat în baza art. 16 alin. 3 din contract. La discuție nu a participat niciun reprezentant al Departamentului juridic, deși problema discutată era de natură juridică”, a explicat Cătălin Ionescu Arbore.

Decizia Ministerului Culturii nu este doar imorală, dar și ilegală. Potrivit legislației, dispozițiile unui contract, prin natura lor, produc efecte numai pentru viitor și pentru evenimente care ar urma să se producă pe parcursul executării contractului și nicidecum pentru situații existente la data încheierii contractului, cunoscute părților. Mai mult decât atât, suspendarea raportului de muncă în cazul trimiterii în judecată pentru faptele prevăzute de lege (contra umanității, contra statului, contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu etc.) operează NUMAI în cazul funcționarilor publici. Or, postul de manager al Operei Române NU ESTE de funcționar public.

Exemplul cel mai bun este cazul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care, deși a fost condamnat pe fond, nu a fost niciodată suspendat din funcție.

Suspendarea nu are nici măcar LOGICĂ. Dacă Ionescu Arbore ar fi fost, într-adevăr, în incompatibilitate, această stare ar fi existat chiar la momentul încheierii contractului. În această situație, ne punem întrebarea legitimă: de ce au jucat teatru oficialii MCIN și au aprobat contractul de management?

Ministerul Culturii a măsluit concursul pentru șefia Operei Naționale

Cătălin Ionescu Arbore, scenograf de profesie, a fost angajat al Operei Naționale București timp de 30 de ani. În 2012, el a participat la concursul pentru postul de manager al Operei Române București (ONB), organizat de Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii Puiu Hașotti a aprobat abuziv modificările propuse de Comisia de concurs
Ministrul Culturii Puiu Hașotti a aprobat abuziv modificările propuse de Comisia de concurs

Concursul a fost, însă, un simulacru, menit a-l declara câștigător pe un apropiat al șefilor din minister, Răzvan Ioan Dincă. Cătălin Ionescu Arbore s-a judecat timp de 6 ani pentru a dovedi frauda. La sfârșitul anului trecut, Curtea de Apel București i-a făcut dreptate. Instanța a stabilit că abuzurile au fost comise cu știința ministrul Culturii de la acea vreme, Puiu Hașotti, care aprobase modificarea unor reguli condiții importante impuse candidaților chiar ÎN TIMPUL CONCURSULUI.

Concret, înainte de etapa a II-a a concursului – interviul – a fost modificată durata contractului de management de la 3 la 5 ani.

Dovada de netăgăduit a blatului făcut de Ministerul Culturii a fost aceea că Ioan Răzvan Dincă a fost singurul care a depus un proiect de management pe 5 ani (evident, înainte ca această modificare abuzivă a regulilor concursului să fie adoptată).

Judecătorii au ținut cont și de concluziile unui raport din 2017 emis de Corpul de Control al primului ministru, care a constatat nu numai măsluirea concursului de către Ministerul Culturii, dar și grave încălcări a legislației achizițiilor publice la Opera Română în mandatul lui Ioan Răzvan Dincă, nereguli mușamalizate, apoi, de minister.

Asupra constatărilor Corpului de Control al primului ministru privind neregulile de la Opera Română vom reveni într-o ediție viitoare.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.