Nivelul taxelor impus de OUG 114 este prohibitiv

Nivelul taxelor impus de OUG 114 este prohibitiv taxă de habitat în Sectorul 2

Dacă pe fond era nevoie de o acţiune în forţă a Guvernului pentru a disciplina fiscal marii agenţi economici, nivelul taxelor impus de OUG 114 este prohibitiv, este de părere deputatul neafiliat, Remur Borza.

„0,3% impozit pe activele băncilor, plătibil trimestrial, înseamnă peste 1 miliarde euro anual. Adică jumătate din profitul raportat de bănci anul trecut. Pe de altă parte, nimic nu împiedică băncile să vină cu un nivel al ROBOR-ului sub 2%, situaţie în care impozitul penalizator ar fi 0. Un impozit de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din sectorul energetic este enorm”, a declarat deputatul.

În 2015-2016, a funcţionat o taxă similară, aplicată firmelor din industria energetică, dar care era de 1% şi se aplica pe construcţiile speciale şi nu pe cifra de afaceri.

„Un nivel excesiv al impozitului suplimentar va pune societăţile din acest sector în imposibilitatea de a-şi finanţa investiţiile în capacităţi noi de producţie, de transport sau de distribuţie de energie. Cea mai mare prostie din cuprinsul ordonanţei o reprezintă plafonarea preţului la gaze şi la electricitate. Este o măsură etatistă, care va afecta serios Romgaz, OMV Petrom, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica”, a mai spus deputatul.

Potrivit lui, într-o economie de piaţă, statul nu trebuie să impună arbitrar preţuri. Este inacceptabil să faci protecţie socială pe spinarea unor companii.

„După cum anormal e să subvenţionezi preţul utilităţilor energetice pentru toţi cetăţenii. În ultimii cinci ani, ca efect al liberalizării, creşterea preţurilor la energie şi ulterior la gaze a însemnat echivalentul a câtorva pachete de ţigări pe an. Prea mult populism dăunează grav economiei. Înţeleg ca statul să subvenţioneze preţul la energie şi la gaze doar pentru consumatorii vulnerabili, nu pentru toţi cei 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică şi 3 milioane de consumatori casnici de gaze”, a afirmat Borza.

Stabilirea unor tarife cu echivalentul a 2% – 4% din cifra de afaceri pentru obţinerea de către operatorii telekom a licenţelor pentru servicii 5G sau prelungirea licenţelor pentru servicii de 3G sau 4G este mult prea oneroasă, putând genera retragerea de pe piaţă a principalilor operatori de telecomunicaţii.

Obligarea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat să-şi întregească, în cursul acestui an, capitalul social cu încă 800 milioane euro, până la 10% din valoarea activelor administrate, este din nou o sarcină împovărătoare, care nu poate fi îndeplinită de cei şapte administratori de fonduri ale Pilonului II de pensii.

„Guvernul, când va modifica OUG 114/2018 va trebui să menţină aceste mecanisme de taxare suplimentară a societăţilor din sectorul energetic, bancar, telecom, jocuri de noroc, dar să modifice cuantumul acestui impozit suplimentar şi să-l facă echitabil şi sustenabil pentru industriile respective. Altminteri vor falimenta şi companiile vizate de actul normativ dar şi statul”, a conchis deputatul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.