Ion Rădoi a reactivat Convenția Națională a Transportatorilor. Se anunță negocieri dificile pentru Guvern

Convenția Națională a Transportatorilor

Liderul Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a reactivat miercuri Convenția Națională a Transportatorilor, din care fac parte sindicate de la CFR, Tarom, STB (fosta RATB), porturi (maritime și fluviale), marinari, șoferi.

”Convenția Națională a Transportattorilor a fost înființată în mai 2000, dar, din păcate, în ultimii opt ani nu a mai fost atât de activă. Acum, vom reactiva această structură, pentru că numirile politice ne-au măcinat în ultimii ani, dar și pentru că în domeniul transporturilor sunt foarte multe probleme care pot fi rezolvate doar printr-o abordare unitară. Trebuie să obținem drepturile care ni se cuvin pentru munca pe care o prestăm. Când ai la guvernare oameni care îți bat la ușă și îți spun că îi reprezintă pe cei mulți și a doua zi îți închid ușa în nas trebuie să reacționăm”, a declarat Ion Rădoi.

Iulian Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, a atras atenția asupra faptului că în sistemul feroviar salariile au rămas aceleași ca în urmă cu opt ani de zile. ”Salariile au crescut doar atunci când s-a majorat salariul minim și doar pentru salariații aflați în acea situație, așa că, de exemplu, la CFR Marfă s-a ajuns la o aplatizare a retribuțiilor, fie că ești casier sau mecanic ajutor. În 1989, când eram mecanic de locomotivă, câștigam 4.000 de lei. Acum, câștigul net al unui mecanic cu 30 de ani vechime este de 2.000-2.500 de lei, în funcție de orele lucrate și de sporuri”, a spus Măntescu.

El a precizat că peste 60% din angajații din sistemul feroviar lucrează pe salariul minim pe economie. ”Am ajuns în situația ca oameni cu înaltă calificare să plece și să se angajeze șoferi de TIR, pentru că se câștigă mai bine”, a mai spus Măntescu.

Convenția Națională a Transportatorilor, congres în primăvară

În context, Ion Rădoi a ținut să sublinieze că nici șoferii români de TIR nu sunt tratați corect în Vestul Europei. ”Nimeni nu-i apără, să ia și ei 3.000 de euro pe lună, ca autohtonii din țările respective. Primesc undeva la 1.500 de euro”, a spus Rădoi.

O inechitate a fost semnalată și de Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor. ”Pensiile navigatorilor care au lucrat în România comunistă sunt de mizerie. De exemplu, un comandant de navă cu vechime de peste 30 de ani are o pensie de 1.000-1.200 de lei pe lună”, a spus el.

Acum că s-a reactivat, Convenția Națională a Transportatorilor își propune să lupte pentru eliminarea tuturor acestor nedreptăți. În primăvară va avea loc un congres al structurii sindicale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.