Spovedania unui liberal: „PNL nu a murit, dar trebuie operat de urgență”

PNL

Singurul liberal care și-a cerut scuze, public, după alegerile locale din București din 2016, Andrei Creci, fostul șef al organizației sector 4, face o radiografie dură a stării actuale a PNL, dar și a soluțiilor care mai pot ține partidul, și în viitor, în prim planul politicii din România.

Degeaba ai o istorie impresionantă dacă nu ai o viziune clară despre viitor

De Andrei Creci

Sunt membru al Partidului National Liberal, neintrerupt, din anul 1996. Am fost presedinte de filiala si secretar general al Organizatiei Bucuresti si am votat cu liberalii de la 18 ani, asa ca ma consider indreptatit sa vorbesc despre acest partid in cunostiinta de cauza. Si voi fi, in mod surprinzator, obiectiv in aprecierile pe care le voi face referitor la soarta pe care acest mare partid o poate avea dupa alegerile locale si parlamentare de anul acesta.

Toți membrii sunt conștienți de greșelile partidului

Nu voi incepe cu greselile care au fost facute de ceva timp incoace, pentru ca ele sunt evidente pentru toata lumea. Chiar daca putini sunt cei care o recunosc, de aceste greseli sunt constienti toti simpatizantii partidului, de la simplu membru pana la seful statului. Cu cat esti mai lucid cu atat iti dai seama de gravitatea erorilor comise, chiar daca acestea nu pareau asa la prima vedere. Nu este cazul sa le trecem in revista, pentru ca nu este aici locul, insa a nega in mod ipocrit ca nu au fost greseli si ca aceste greseli nu au fost facute de lideri ai partidului este o dovada de maxima inconstienta.

În opoziție, PNL se va putea curăța de „reziduuri”

PNL
Andrei Creci: „PNL trebuie să înceteze să mai fie un <neînțeles> pentru alegători”.

Cred cu toata taria ca cea mai buna solutie pentru Partidul National Liberal in acest moment este Opozitia. 2-3 ani sau poate 4 ani departe de ispitele puterii ar trebui sa foloseasca Partidului. In acest timp PNL se va curata in mod natural de toate “reziduurile” care pana acum si-au demonstrat nocivitatea, iar membri din esalonul doi si trei ar avea sansa sa se afirme. Mai mult ca oricand este momentul pentru alegeri democratice in toate filialele din tara.

Viitorii lideri ai PNL trebuie sa fie oameni integrii nu numai din punct de vedere juridic, dar mai ales moral. Ei trebuie sa fie puternici, nesantajabili, consecventi si principiali. Sa aiba taria opiniilor si frica lui Dumnezeu. Din lasitate, ipocrizie sau comoditate prea putine voci s-au ridicat impotriva unor masuri aberante adoptate de Biroul Politic National, regula de adoptare a deciziilor (uneori chiar contradictorii) fiind unanimitatea. Teama de a vorbi raspicat pentru a nu fi prost inteles si sanctionat trebuie sa dispara din dezbaterile forurilor de conducere ale partidului, pentru ca  reversul adoptarii hotararilor in unanimitate este persistenta in greseala.

PNL trebuie să înceteze să mai fie un “neînțeles” pentru alegători

Fara nici un fel de gluma, Partidul National Liberal este o formatiune politica de neinteles pentru alegatori. El pare ca nu stie ce vrea si incotro se indreapta. Cea mai mare gresala pe care a facut-o partidul a fost ca nu a explicat aliantele nefericite din trecut, nu si-a cerut scuze pentru ele si nu s-a clarificat doctrinar. Din pacate, partidul resimte lipsa unor doctrinari care sa clarifice si sa impuna acel sistem de idei si principii liberale care sa reflecte viziunea PNL asupra organizarii si functionarii societatii romanesti.

PNL
„Din PNL trebuie sa se ridice lideri care sa aduca voturi”

Degeaba ai o istorie impresionanta daca nu ai o viziune clara despre viitor, iar Partidul National Liberal nu stie ce sa ofere electoratului din Romania, un electorat din ce in ce mai inteligent si emancipat. PNL a facut prea multe compromisuri in ultimii 10 ani, iar consecintele negative se vad acum, cand alegatorul a sanctionat drastic aceste derapaje, care sunt percepute ca incalcari ale propriilor principii. Compromisul facut de PNL a fost catalogat drept oportunism.

Din PNL trebuie să se ridice lideri care să aducă voturi

Nu vorbesc neaparat despre o “locomotiva” electorala care sa traga intreg partidul dupa el, ci despre lideri la nivel national care sa aduca voturi. Criteriul principal in promovarea liderilor in PNL ar trebui sa devina capacitatea lor de fi votati de catre cetateni. Plecand de la premisa ca alegatorul are intotdeauna dreptate, Partidul National Liberal ar trebui ca de-acum incolo sa stea cu toata atentia atintita asupra electoratului, iar sondajele de opinie si cercetarile sociologice ar trebui sa devina instrumente obligatorii in luarea oricarei decizii politice.

Daca toate aceste minime masuri si principii ar fi puse in aplicare in cel mai scurt timp posibil Partidul National Liberal are sansa sa nu aiba soarta PNT-CD, adica sa fie un partid istoric fara prezent si fara viitor. In aceste momente, cu toate ca pare greu de crezut, partidul nostru se indreapta spre un deznodamant trist, iar daca opinia publica din Romania isi consolideaza parerea ca PNL a devenit penibil, atunci nimic nu mai e de facut.

In ceea ce ne priveste, pe mine și pe mulți dintre membrii statornici ai partidului, vom face tot ce putem pentru ca Partidul National Liberal sa ramana un partid de viitor in Romania.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.