Societatea feroviară din Republica Moldova a rămas fără vagoane. Trenul Prietenia Bucureşti-Chişinău va circula din două în două zile. Criza de bani face ce nu a reuşit Voronin

trenul PrieteniaDupă aproape un sfert de secol de la înfiinţare, trenul Prietenia, care face legătura între Bucureşti şi Chişinău, nu va mai circula în fiecare zi. Decizia stranie, la prima vedere, a conducerii societăţii Calea Ferată din Moldova (CFM) a fost adusă săptămâna trecută la cunoştinţa oficialilor CFR Călători, operatorul de stat din România. În 2009 trenul Prietenia a fost iniţial suspendat, apoi reintrodus în circulaţie din două în două zile. La acea vreme a fost vorba de o decizie politică, luată de autorităţile comuniste de la Chişinău, în frunte cu Vladimir Voronin. Acum, cauzele sunt de ordin economic.

„CFR Călători informează că urmare a deciziei Căilor Ferate din Republica Moldova, începând cu data de 22/23 martie a.c., vor interveni modificări în circulaţia trenurilor internaționale Chișinău – București Nord și retur, astfel:

începând cu data de 22/23 martie, trenul IR 401/401-2 Chişinău – Bucureşti Nord va circula doar în zilele de marţi/miercuri, joi/vineri şi duminică/luni.

începând cu data de 23/24 martie, trenul IR 402-1/402 Bucureşti Nord – Chişinău va circula doar în zilele de luni/marţi şi miercuri/joi, vineri/sâmbătă”. Aşa a sunat, sec, comunicatul dat publicităţii vineri de operatorul feroviar de stat din România.

Surse din cadrul CFR Călători au precizat pentru Cetateanul.net că adevăratul motiv pentru care garnitura va circula doar o dată la două zile îl constituie dificultăţile financiare cu care se confruntă compania basarabeană de stat Calea Ferată din Moldova (CFM). „Adevărul este că moldovenii nu mai au parc de vagoane disponibile din punct de vedere tehnic. Dacă circulă o dată la două zile, nu trebuie să mai asigure două garnituri, ci una singură”, au declarat sursele citate.

La Ungheni, trenul Prietenia schimbă osiile

Trenul Prietenia este format din şase vagoane de dormit aparţinând CFM, la care CFR Călători mai ataşează unul sau doua vagoane clasă. Pe teritoriul României, tracţiunea garniturii este asigurată de locomotive electrice ale CFR Călători.trenul Prietenia

Trenul Prietenia pleacă la 19,05 din Bucureşti Nord, ajunge la 04,59 la Ungheni, unde staţionează 107 minute, pentru schimbarea osiilor (este cunoscut faptul că ecartamentul căilor ferate din Republica Moldova este mai lat, pe model sovietic), iar apoi pleacă spre Chişinău, unde ajunge la 08,54.

La întoarcere, trenul Prietenia are următorul orar: 16,35 Chişinău, 18,43 Ungheni (staţionare 100 minute), 06,15 Bucureşti Nord.

Incendiul de 8 martie

Vagoanele folosite de CFM sunt foarte vechi şi se defectează tot mai des. Chiar la începutul acestei luni, pe 8 martie, în vagonul numărul unu din trenul Prietenia, în jurul orei 01,30 dimineaţa, au luat foc firele de electricitate. Incidentul s-a produs pe parcursul românesc, în apropierea gării Roman.

”Însoțitorii de tren au intervenit rapid. Oamenii din vagon au fost repartizați în alte vagoane. La scurt timp, au venit pompierii, politia și salvarea. Un însotițor de tren a avut o ușoară intoxicatie cu fum. O femeie de circa 50 de ani s-a plâns de dureri de inima”, declara la vremea respectivă un pasager, citat de Unimedia.

Lovitura dată de Vladimir Voronin

trenul PrieteniaEste pentru a doua oară în perioada de 24 de ani de când circulă trenul Prietenia când frecvenţa sa nu este zilnică.

În aprilie 2009, în urma protestelor de stradă de la Chişinău, conducerea comunistă a Republicii Moldova a suspendat circulaţia garniturii.

Peste câteva luni, circulaţia acestuia este reluată, dar numai din două în două zile. După introducerea, la 9 aprilie 2009, a regimului de vize pentru cetăţenii români care intenţionau să intre în Republica Moldova, fluxul de pasageri care călătorea cu trenul Prietenia s-a redus drastic. Acesta circula numai în zile pare, majoritatea covârşitoare a pasagerilor fiind cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie.

După ce comuniştii au pierdut puterea La Chişinău, trenul Prietenia a revenit la orarul zilnic.

Trenuri suplimentare introduse de CFR Călători

Modificările aduse de CFM i-au determinat pe oficialii CFR Călători să facă nişte schimbări şi în ceea ce priveşte Mersul Trenurilor pe plan intern.trenul Prietenia

Începând de luni, 24 martie, pentru preluarea traficului intern de la cele două trenuri internaționale, pe ruta Buzău – Bucureşti Nord și retur, în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică vor circula suplimentar trenurile IR 10602 și IR 10601, au precizat reprezentanţii operatorului feroviar de stat din România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.