Se discută o lege a căldurii care ne-ar putea face captivi

se scumpește căldura

Radet-a-pornit-calduraSpecialiștii Departamentului pentru Energie, din subordinea Guvernului, au pus pe hârtie un proiect de lege a căldurii  care ar putea obliga locatarii unui imobil de apartamente să rămână în sistemul centralizat.

Potrivit draftului de Hotărâre de Guvern, există tendința ca pe viitor să nu se mai poată da voie unui locatar să își monteze centrală de apartament, dacă blocul este racordat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Mai mult, draftul Planului Național de Acțiune în domeniul Eficienţei Energetice susține că apartamentele care sunt încălzite prin sistemul centralizat să aibă montate, pe viitor, contoare care să arate consumul de căldură. În prezent, tot mai mulți proprietari renunță la contoarele de căldură, după ce au constat că au plătit mai mult la întreținere factura căldurii, după ce și-au montat aparatele de măsurat.

„În multe alte cazuri, apartamentele nu au contoare pasante la energia termică, ajungându- se astfel la o lipsă de transparenţă privind plăţile pe care consumatorii individuali trebuie să le facă pentru plata facturii totale a asociaţiei de proprietari. Pe lângă aceasta, companiile de termoficare nu sunt transparente în ceea ce priveşte nivelul consumului de energie termică. Principala provocare pentru sistemele de contorizare la energia termică este că multe blocuri au, de obicei, câteva apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare şi câteva cu centrale de încălzire de apartament pe gaze. Legislaţia actuală permite acest lucru. Dar aceasta duce la inegalităţi privind distribuirea costurilor în rândul consumatorilor individuali. Este de aşteptat să aibă loc schimbări de reglementare care să îi constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cea de-a doua opţiune va crea nevoia de creştere a transparenţei contorizării consumului, ceea ce va duce, implicit, la nevoia de instalare a contoarelor pasante”

Cert este că în prezent, majoritatea Regiilor care furnizează căldură în sistemul centralizat, sunt pe butuci, multe având în prezent datorii uriașe, deși facturile căldurii livrate sunt achitate de populație.

Citește aici Planul Național de acţiune în domeniul eficienţei energetice

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.