Dieta bogată în zahăr a femeii gravide este primul factor de risc pentru viitorul copil, în caz de obezitate și diabet.
CITEŞTE ŞI: Parlamentarii români o vor audia pe Roxana Mînzatu, viitorul comisar european
Un studiu de amploare a ajuns la această concluzie după ce a comparat informații despre 60.000 de persoane stocate în Marea Britanie în anii 50 cu date din zilele noastre.
Iar copiii de acum o jumătate de secol erau mai sănătoși. Asta pentru că accesul la zahăr era restricționat de stat. În România, aproape o cincime din pacienții cu diabet sunt copii și adolescenți.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de zahăr. Noi date arată că acest lucru influențează în rău sănătatea în toate etapele vieții.
Studiu de caz
Studiul de caz este statul britanic, unde accesul la zahăr a fost limitat drastic după al Doilea Război Mondial. La copiii mai mici de doi ani, consumul a fost interzis. Peste 60.000 de persoane au fost selectate pentru a urmări efectele. Registrele arată că, după trei ani, riscul de hipertensiune și diabet s-a redus la grupul de testat cu până la 30%.
Bogdan Bucur, sociolog: „Era un produs rar și scump. Bunicii noștri consumau mult mai puțin zahăr decât copiii noștri. Acum este absolut evident. Consumul de zahăr a explodat”. Cazurile de diabet au devenit tot mai frecvente în sarcină la femei cu greutate normală. Însă, fără un diagnostic rapid și tratament corect, unele nasc bebeluși cu greutate mare și probleme de metabolism care devin „programați” să iubească dulcele. Riscul crește dacă în familie sunt diabetici.
Cetățeanul TV