6 din 10 angajatori vor acorda prime de sărbători angajaților

prime de sărbători

6 din 10 angajatori vor acorda prime de sărbători angajaților, iar peste 65% dintre ei se gândesc să organizeze petreceri de Crăciun, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat, în luna noiembrie 2018, de firma de consultanță Frames și cea de traininguri și evenimente corporate TrainYourBrain.

Potrivit rezultatelor barometrului, la care au participat peste 500 de respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR etc), sărbătorile de sfârșit de an – Moș Nicolae, Crăciunul și Revelionul – au devenit extrem de importante pentru majoritatea companiilor din România.

Întrebați în ce măsură aceste evenimente afectează viața companiilor, peste 70% dintre respondenți au indicat răspunsul „în mare măsură”, asociind aceste evenimente cu o serie de momente speciale dedicate angajaților.

Astfel, la întrebarea: „Aveți în plan organizarea unor evenimente speciale, în cadrul companiei, de sfârșit de an?”, peste 65% dintre respondenți au răspuns afirmativ, iar 11% au indicat răspunsul „posibil”.

Cei mai mulți dintre cei intervievați (65%) au indicat petrecerea de Crăciun drept principalul eveniment din viața companiei în această perioadă, urmat de petrecerea pentru copii (16%), team building-ul (12%) și ieșirea cu colegii în oraș (7%).

Prime de sărbători pentru angajați

„Petrecerea de Crăciun a devenit un must-have în tot mai multe companii, indiferent de dimensiunea acestora.  La restaurant, în club, la birou sau într-o destinație turistică, indiferent de locație, tot mai mulți investitori au înțeles importanța acestui tip de socializare pentru soliditatea echipei și pentru fidelizarea acesteia. Petrecerea de Crăciun este momentul bilanțului, este momentul în care se acordă premii, angajații primesc cadouri sau își fac surprize reciproc – în genul Secret Santa, și discută cu optimism despre planurile pentru noul an”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit managerului TrainYourBrain, Alexandru Bălțat, petrecerea de Crăciun a ajuns să facă diferența între ofertele de HR.

„Este mai mult decât o petrecere. În funcție de locul, tematica, succesul organizării acesteia, angajații români au ajuns să își raporteze perspectivele de angajare în noul an. Pentru managerii de HR, este cel mai bun moment pentru racolarea sau fidelizarea resursei umane, indispensabile pentru succesul companiei”, a declarat acesta.

Cine ia prime de sărbători în 2018

Dincolo de evenimentele speciale de sfârșit de an, Barometrul Frames&TrainYourBrain a atins și lista beneficiilor acordate angajaților.

Întrebați dacă vor acorda prime de sărbători angajaților, 60% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, 23% au indicat răspunsul ,,posibil’’, în timp ce 17% au răspuns negativ sau au refuzat să se pronunțe.

Din cadrul celor care au declarat că vor acorda prime de sărbători, marea majoritate lucrează în sectorul de stat, în retail, în domeniul bancar, asigurări, software, HR, telecom, pharma, servicii financiare și industria auto, iar dintre cei care au indicat răspunsul „posibil”, cei mai mulți activează în construcții,  servicii către populație și activități de suport.

„Analizând domeniile unde se vor acorda prime de Sărbători, reiese faptul că retailul și sectorul de stat sunt în prim-plan. Dincolo de mediul bugetar, unde decizia este administrativă, în retail este rezultatul unui an excelent de vânzări. Este interesant și faptul că pe lista celor care vor acorda prime de sărbători se află și firme care au performat nesatisfăcător în 2018, semn că fidelizarea și motivarea angajaților sunt prioritare”, afirmă Alexandru Bălțat.

Întrebați ce alte forme de premiere vor implementa în această perioadă, altele decât primele de sărbători, peste 50% dintre respondenți au indicat coșurile de produse tradiționale de Crăciun. Pe lista beneficiilor s-au mai aflat bilete gratuite la evenimente și spectacole, vouchere de discount la diverși retaileri, traininguri/participări la conferințe, vacanțe și călătorii etc.

„Fidelizarea angajaților rămâne cheia de boltă a activității de HR și în 2019. Să îți motivezi echipa, să le oferi cele mai bune condiții de muncă, să îi determini prin prime și surprize de orice fel să performeze mai bine – sunt elementele esențiale pe care trebuie să le ia în calcul orice companie, indiferent de mărime și puterea financiară. Într-o economie în care criza forței de muncă este tot mai acută, fără dezvoltarea unor politici de HR flexibile, costumizabile, adaptate așteptărilor angajaților, este puțin probabil să reușești să performezi. Succesul unei companii depinde în cea mai mare măsură de oameni, iar sintagma „oricine poate fi înlocuit”  și-a dovedit de multă vreme limitele negative”, a mai declarat Adrian Negrescu.

Cea de-a patra ediție a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizată în perioada 15-30 noiembrie, pe un eșantion de 500 de respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR etc). Metoda folosită a fost interogarea online&telefonică, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.