Povestea cutremurătoare a lui Iacobi Lowenbach: Fasciștii i-au luat averea, Curtea de Apel, cetățenia

Iacobi Lowenbach

Iacobi Lowenbach este născut în România, din mamă româncă. A fugit din țară, la vârsta de zece ani, împreună cu familia, de teama, justificată, a represaliilor statului legionar. Rămas fără averea din România și fără cetățenia anulată de statul român fascist, Jacobi și-a făurit destinul, ca mulți alți evrei, în Argentina. A reprimit cetățenia, în 1992, dar a pierdut-o iar în 2018, la Curtea de Apel București, la cererea Prefecturii Capitalei!

Motivul? Că nu a fost niciodată român (!?!). Adevăratul motiv pare a fi însă averea familiei Lowenbach, pe care bătrânul Iacobi o cere înapoi.

La 80 de ani după ce fugit din țară, fugărit de prigoana legionară, Pedro Jacobi a fost alungat din nou.

Iacobi Lowenbach. Născut în România, dar nu e român!

Pe 27 septembrie 2018, Curtea de Apel București a dat o sentință fără precedent. Un român evreu, născut în România, din mamă româncă, a fost declarat cetățean străin de către judecători!

Pedo Iacobi s-a născut în anul 1928, în timpul căsătoriei între mama sa, Margareta Lowenbach (cetățean român) cu cetățeanul german Carol Iacobi. Potrivit legii de la acea vreme, o româncă își pierdea cetățenia dacă se căsătorea cu un străin și prelua cetățenia acestuia (germană, în cazul de față), cu o excepție. Margareta Lowenbach (Jacobi după căsătorie) a folosit această excepție. Pe 19 ianuarie 1925, ea a dat o declarație autentică prin care a anunțat autoritățile române că păstrează cetățenia țării în care se năcuseră ea și strămoșii ei. Fiul româncei Jacobi s-a născut după trei ani, pe 17 aprilie 2018.

Averea bunicului Lowenbach

Cinci ani mai târziu, pericolul nazist începea să înspăimânte Europa. Bunicul lui Iacobi din partea mamei era un mare industriaş. Alfred Lowenbach deţinea în Bucureşti, nenumărate bunuri industriale şi imobiliare de mare valoare, între care și multe imobile pe Calea Victoriei, în Piața Obor, pe șoseaua Basarabi, pe Viilor, dar și în comuna Pantelimon.

Intuind pericolul iminent, el și-a convins fiica și ginerele să părăsească România. I-a scăpat astfel de ororile ce au urmat după ce Ion Antonescu a proclamat, în toamna lui 1940, statul național legionar. A reușit și el să fugă, în 1941, imediat după rebeliunea legionară. Averea familiei a fost confiscată de statul fascist, prin celebrele legi ale românizării.

Potrivit legilor dictaturii carliste, Pedro Jacobi și mama sa și-au pierdut atunci cetățenia, după fuga din țară. Au ajuns în Argentina, unde Pedro Jacobi s-a căsătorit a avut copii, apoi și nepoți. L-au sărbătorit cu toții, în vara acestui an, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Prefectul Bucureștiului a atacat cetățenia lui Iacobi Lowenbach

Cetățenia și-a redobândit-o în 1992, în baza unei legi care prevedea redarea cetățeniei românilor cărora aceasta le fusese anulată fără voia lor. A revenit în România de câteva ori, inclusiv după 2000, prilej cu care a întrebat autoritățile de modul în care poate reintra, firesc, în posesia bunurilor confiscate de Statul legionar.

Averea lui Jacobi avea însă acum o valoare imobiliară extraordinară și stârnise deja pohtele Mafiei imobiliare. În joc a intrat Prefectura municipiului București, dar și Direcția Generală de Pașapoarte. Acestea au cerut cu înverșunare anularea pașaportului de român, pentru un motiv halucinant!

La 86 de ani de la nașterea lui Jacobi, prefectul de atunci al Bucureștiului Georgeta Gavrilă, a cerut instanței să constate că Pedro Iacobi nu a fost niciodată cetățean român, deoarece, susține prefectul, Pedro Jacobi a primit la naștere doar cetățenia tatălui, cea germană și nu a avut niciodată cetățenia română. Afirmația este penibilă, cât timp, susțin surse juridice consultate de Cetățeanul, cel mai important principiu juridic este Jus sanguini. „Dreptul sângelui”, sau, cum se spunea inițial în limba română, „dreptul strămoșesc” – unul din cele două sisteme majore de acordare a cetățeniei.

Chair și așa, legea 724/1924 prevedea că un copil născut de o româncă este la rândul lui român, iar Margareta Jacobi Lowenbach declarase, cum am arătat mai sus, că își păstrează cetățenia și după căsătorie. Inițial, judecătorii au respins cererea și i-au confirmat lui Iacobi pașaportul și  cetățenia dar, pe 27 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București i-au anulat pașaportul românesc lui Pedro Iacobi, la fix 80 de ani, după ce familia acestuia fugise din România, îngrozită de ororile nazismului. Vom reveni cu detalii spectaculoase, în numerele viitoare din Cetățeanul!

Proprietățile familiei Lowenbach

Calea Victoriei două imobile plus un teren, șase apartamente și magazinele clădirilor;

Str. Frumoasei (100 de metri de Piața Victoriei) – teren + consctrucție – cca 1.000 mp teren și cca 1200 mp construcție

Teren agricol comuna Pantelimon – peste 50 de hectare

Piața Obor – peste 20 de hectare

Șoseaua Viilor – 2,5 hectare de teren

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Observație. Statul antonescian nu a fost fascist (n-a avut partid, ca în Italia, Germania, Spania etc), ci o dictatură militară, de dreapta, cu accente rasiste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.