Parlamentul i-a lăsat pe primari cu buza umflată. Florentin Pandele poate ieși la proteste în Piața Victoriei

Primarul Pandele, Robert Negoiță

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, are liber la proteste în Piața Victoriei. Plenul reunit al Parlamentului a respins un amendament adoptat la finele săptămânii trecute în Comisiile de buget-finanţe privind creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale.

„În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 şi art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepţia impozitului din venituri din pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale astfel: a) 18% la bugetul local al judeţului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ” – așa suna amendamentul votat vineri în comisii.

El a fost însă luni în plenul Parlamentului cu 105 voturi “pentru” şi 119 voturi “împotrivă”. Decizia a constituit o nouă sămânță de scandal între Opoziție și coaliția guvernamentală. Vicepreşedintele PNL Florin Roman a criticat decizia coaliţiei PSD-ALDE de a respinge amendamentul, despre care a spus că este “cea mai grea lovitură” pe care au primit-o aleşii locali.

“Astăzi, majoritatea PSD-ALDE a dat cea mai grea lovitură pe care au primit-o aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, în ultimii 27 de ani. Practic, prin votul de respingere dat astăzi amendamentului adoptat în Comisia de buget-finanţe sunt stopate toate investiţiile importante în România. Trebuie să recunoaştem, dacă s-a făcut ceva în ţara asta, s-a făcut în primul rând la nivel local. Acolo s-au făcut alimentări cu apă, acolo s-au făcut lucrări de canalizare, lucrări de drumuri judeţene, lucrări de drumuri comunale, drumuri municipale, modernizări de şcoli, spitale, dispensare. Toate aceste lucruri au fost realizate de către primar”, a afirmat deputatul PNL.

Roman a acuzat că majoritatea PSD-ALDE a dat 40 milioane de lei către UDMR, pentru a le face “jocurile”, dar decizia nu este în favoarea niciunui primar. ”Astăzi, prin acest amendament, majoritatea PSD-ALDE, care a plătit şi un tain, potrivit amendamentelor, de circa 40 milioane către UDMR, care a făcut din nou jocurile din păcate în detrimentul primarilor. Practic, se pune cruce tuturor investiţiilor importante de la nivel local. Astăzi au votat împotriva lor, au votat pentru sancţionarea primarilor care sunt harnici“, a mai spus Roman.

În ultima perioadă, primari din toată țara au protestat față de intenția autorităților de a reduce veniturile unităților administrativ-teritoriale. Cei mai vocali au fost primarii PNL și PMP, însă în corul protestelor a intrat și edilul independent al orașului Voluntari, Florentin Pandele. El a reprezentat PSD, însă anul trecut a fost dat afară din partid de propria soție, primarul general Gabriela Firea.

La începutul lunii în curs, Pandele a lansat un apel către toți primarii, cărora le-a cerut să folosească „toate pârghiile legale” pentru a convinge parlamentarii să nu susțină proiectul de buget pe 2018. În caz contrar, a amenințat el, ar putea ieși la proteste în Piața Victoriei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.