Ludovic Orban este noul președinte al PNL. A luat de trei ori mai multe voturi decât Cristian Bușoi

0
107
Orban
Orban ar putea pierde alegerile pentru președinția PN în fața lui BușoiL, precum le-a pierdut Ponta cu Iohannis

Ludovic Orban a fost ales, la Congresul de sâmbătă, președinte al PNL, el obținând de trei ori și ceva mai multe voturi decât contracandidatul său, Cristian Bușoi. Ambii pretendenți la șefia PNL au fost, la un moment dat, candidați ai partidului la Primăria Capitalei, la alegerile locale din vara trecută.

Ludovic Orban a întrunit 3.518 de voturi, iar contracandidatul său, Cristian Bușoi – 952 de voturi.

Cei peste 4.600 de delegați care și-au înregistrat prezența la Congresul PNL au votat președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA). Pentru funcția de președinte al CA au candidat Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka, iar pentru cea de președinte al CNRC — Mihai Barbu și Gabriela Horga.

Președinția PNL a fost disputată de Ludovic Orban, cu moțiunea „Partidul Național Liberal – Forța Dreptei” și Cristian Bușoi, cu moțiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”.

Ludovic Orban: niciun blat cu PSD!

Înainte de alegerea sa ca președinte, Ludovic Orban le-a transmis sâmbătă liberalilor că nu trebuie să facă niciun blat cu PSD.

„Niciun blat cu PSD, să fie clar. Cunosc bine acest partid, știu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții sau pentru avantaje personale sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl așteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a spus Orban la Congresul PNL.

El a adăugat că nicio decizie politică importantă în PNL nu mai trebuie luată în spatele ușilor închise de la centru, ci după consultarea bazei partidului. De asemenea, Orban a pledat pentru organizarea imediată de alegeri în cazul în care sunt vacantate funcții în partid.

„Niciun stranier care să fie titularizat pe o funcție pe care PNL poate să depună candidat sau să numească în locul celor merituoși din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloși în PNL, care nu au avut norocul să fie sprijiniți (…). Sunt în PNL și au rămas alături de noi. Să dea Dumnezeu să putem să-i scoatem la suprafață”, a mai spus liberalul.

El dat garanții că niciun „Agamiță Dandanache” nu va fi trimis de la centru să candideze într-o filială. „Niciun membru care își exprimă opinia în PNL nu va mai avea de suferit de pe urma exprimării opiniei în partid. Nu mai avem voie să tolerăm delictul de opinie în partid”, a mai afirmat Orban.

Cristian Bușoi: Ludovic Orban va putea da înapoi critica față de colegii din vechea conducere care acum îl susțin?

Cristian Bușoi a declarat la rândul lui că el ar putea să fie ferm, pentru că au fost colegi care i-au cerut să vorbească mai tare, cu mai mult nerv, și l-a întrebat pe contracandidatul său Ludovic Orban dacă el le poate înapoia critica celor din vechea conducere, care acum îl susțin.

„Mi-au zis colegii de partid că nu vorbesc destul de tare, că ar trebui să o fac cu mai mult nerv. Eu pot să dau tonul mai tare și să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica față de colegii din vechea conducere care acum îl susțin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea și avea dreptate să spună aceste lucruri. Da, Ludovic, ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare și peștele de la cap se împute. Am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel național. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat. (…) Mai cred, Ludovic, că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi și nu cred în tine și în felul acesta nu cred că o să reușești ceea ce îți propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepți o dezbatere, deși am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiție, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna, așa cum o vom face astăzi. (…) Cred că și Ludovic Orban trebuie să aibă un loc în PNL”, a spus Bușoi.

El a precizat că a decis să candideze la șefia partidului pentru că își dorește o schimbare. „PNL are nevoie de un nou suflu, de o nouă viziune. Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu Klaus Iohannis, trebuie să susținem cu mai multă energie proiectul domniei sale pentru România, trebuie să comunicăm mai bine între noi, să ne coordonăm mai bine”, a arătat Bușoi, subliniind că el nu a criticat niciodată partidul și nu s-a gândit niciodată că ar putea să beneficieze de imagine pe seama partidului, criticând PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ


*