Iohannis așteaptă motivarea Curții Constituționale în cazul revocării lui Kovesi

Iohannis respinge miniștrii PSD Iohannis respinge din nou propunerile PSD Iohannis o respinge pe Adina Florea Klaus Iohannis o respinge pe Lia Olguța Vasilescu scandal la Cotroceni Mesajul lui Klaus Iohannis de Crăciun infractorul Liviu Dragnea OUG pentru amnistie şi graţiere Klaus Iohannis îi răspunde lui Ilan Laufer Iohannis îl atacă dur pe Dragnea

Șeful statului, Klaus Iohannis, aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale cu privire la decizia referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta a mai afirmat că procurorii nu trebuie să fie „controlaţi politic”, iar autoritatea ministrului Justiţiei ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceştia. 

„Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă. Evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta, în definitiv, o justiţie independentă”, a mai afirmat președintele.

Motivarea Curţii Constituţionale și independența procurorilor 

Potrivit lui Iohannis, ministrul Justiţiei ar trebui să îşi folosească autoritatea pentru a apăra independenţa procurorilor.

„În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate ministrul Justiţiei pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă”, a mai afirmat președintele.

Acesta a concluzionat că, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. „Deci oricine şi orice ar spune, nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a spus Iohannis.
Președintele a mai afirmat că nu îi este teamă de procedurile de suspendare cu care îl tot amenință diferinți politicieni din PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

*