Execuție economică. Fiscul din Galați cere bani de la firmele agricole chiar și pentru cazuri de forță majoră! Statul-tâlhar

Statul-tâlhar
Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați este pe punctul de a executa firma administrată de Ion Banu (foto dreapta) pentru false datorii acumulate în perioada în care firma a fost declarată de judecători în forță majoră!

Statul-tâlhar! În 2003, statul român „a uitat” să despăgubească o firmă din agricultură pentru recolta de floarea soarelui arsă integral de secetă, pe 800 de hectare. Deși Agromec Berheci avea asigurare valabilă iar plata era garantată prin lege, despăgubirea de 5,2 miliarde de lei vechi nu a mai fost plătită niciodată!

Acum, Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați este pe punctul să obțină executarea Agromec pentru așa-zise datorii acumulate în perioada 2003-2010, de care Agromec Berheci a fost scutită de instanță pentru forță majoră! O adevărată operațiune de exterminare economică!

Statul nu a plătit asigurarea garantată prin lege!

SC Agromec Berheci SA era, în 2002 una dintre puținele societăți comerciale care trudeau din greu în agricultura românească. Avea datorii la stat, eșalonate, datorii pe care și le plătea, de la an la an, din valorificarea recoltelor obținute de pe suprafețele lucrate, pe aproape 2000 de hectare. În 2003 însă, secetea a lovit în toată țara! La Tecuci și în împrejurimi, seceta a „ars” literalmente, toate culturile, dauna produsă Agromec Berheci fiind totală – 100% culturi calamitate!

Economist prudent, Ion Banu, administratorul Agromec SA Berheci, încheiase însă poliţe de asigurare pentru culturile înfiinţate, pentru toate culturile – orz, grâu, floarea soarelui și rapiță. La acea dată statul român garanta, prin lege (381/2002, privind asigurările în agricultură). plata despăgubirilor pentru culturile calamitate. Cea mai „valoroasă” poliță de asiurare plătită de Banu a fost cea pentru cultura de floarea soarelui (799 hectare), pe care Agromec a asigurat-o pentru 5,19 miliarde de lei (ROL) – vezi mai jos.

Statul-tâlhar
Polița de asigurare încheiată în temeiul legii privind despăgubirile în agrcultură

Contractele de asigurare încheiate cu Agras au fost recunoscute ca autentice şi valabile de autorităţile statului. Ca atare, pe fondul secetei cumplite care a lovit sudul Moldovei, reprezentanții Agras au încheiat un procesul-verbal (nr. 742/2003), prin care au constatat că toate culturile Agromec Berheci firmei amintite au fost distruse de secetă în proporţie de 100%. Documentul a fost semnat şi ştampilat şi de Primăria Ghidigeni, de Direcția Agricolă și, subliniem, de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi.

Odată cu îndeplinirea formalităților legale, Agromec Berheci trebuia să primească despăgubirile legale, pentru situaţii de calamitate naturală, din partea Ministerului Agriculturii (via Ministerul de Finanţe). Banii cuveniți (asigurați) – 5,193 miliarde de lei nu au mai venit niciodată!

Statul-tâlhar, prin Ministerul Agriculturii: „Marș în faliment!”

Culmea absurdului, într-o adresă oficială a Ministerului Agriculturii, din 2005, oficialii recunosc că ar fi trebuit să plătească, că nu-şi pot explica de ce nu au făcut-o! „Calamităţile suportate de societatea dumneavoastră, la cultura de floareasoarelui, trebuiau decontate din prevederile bugetare ale anului 2003, până cel mai târziu în primăvara lui 2004. Nu cunoaştem care au fost motivele care au dus la această întârziere”, scrie secretarul de stat Nicolae Flaviu Lazin, din Ministerul Agriculturii. Mai grav, într-un stil care l-ar face invidios, poate, și pe Kafka, Ministerul îi transmite, practic, că nici nu îi va mai plăti despăgubirea!. Citește, mai jos, documentul!

Statul-tâlhar
Statul-tâlhar: „Nu știm de ce nu ți-am dat banii, dar nici că nu-i mai vezi!!!”

Fiscul gălățean, calamitate mai mare ca Seceta!

În disperare de cauză, deoarece firma avea datorii la stat, eșalonate, Banu a cerut, în instanță, ca despăgubirea să fie virată în contul Finanțelor Publice Galați, care să-și rețină datoriile firmei la buget, iar apoi să să-i vireze diferența! Nici așa statul nu a fost de acord să-și onoreze obligațiile, dar Fiscul a pornit mai multe operațiuni de executare silită pentru datoriile pe care firma nu și le-a putut achita din cauza a două calamități consecutive: Seceta, care i-a distrus culturile și Ministerul Finanțelor, care nu i-a achitat despăgubirea cuvenită legal!

Confruntat cu perspectiva falimentului, prin executările silite demarate de portăreii Fiscului, Ion Banu a obținut, în 2009, o sentință categorică din partea Curții de Apel Galați! Judecătorii au constatat, irevocabil, că SC Agromec Berheci SA nu și-a putut plăti datoriile la stat din cauza forței majore care o exonerează de raspundere. Instanța a mai stabilit, irevocabil că perioada pentru care se aplică scutirea (exonerarea) de orice răspundere prin constatarea forței majore este din 2003 până la 15.04.2010 pentru întreaga activitate a SC Agromec Berheci SA și a firmelor din grup.

Statul-tâlhar
Judecătorii au hotărât că firma din Tecuci nu trebuie să plătească nicio datorie pentru perioda 2003-2010, deoarece firma a fost calamitată de Secetă și de Statul-tâlhar care nu i-a plătit despăgubirile garantate prin lege

După această decizie, rând pe rând au căzut toate dosarele de executare silită. Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați nu s-a lăsat și a obținut deschiderea procedurii de insolvență împotriva firmelor din grupul Agromec Berheci. Aici, judecătorii de la Curtea de Apel Galați, au hotărât să nesocotească concluziile unei expertize fiscale și au stabilit ca Agromec Berheci să plătească și penalități de întârziere pentru perioada pentru 2003-2010, în care s-a constatat deja forța majoră.

Până la aceștia, 21 de instanțe de judecată și chiar Uniunea Europeană (pentru o finanțare derulată prin programul SAPARD) au pronunțat solutii prin care s-a recunoscut cazul de forță majoră! Trebuie menționat că aceiași judecători recunoscuseră, într-o decizie anterioară efectele foței majore pe care apoi le-au negat! Acum, până la falimentul a încă unui grup de firme din agricultură mai este doar un pas! Dacă judecătorii nu se vor încumeta să privească întregul tablou al cazului descris mai sus, portăreii Fiscului din Galați, în fond reprezentanți ai autorităților Statului român, se vor putea „îndestula” de pe urma unei adevărate operațiuni de exterminare economică!

 

Printr-o muncă de o viață am reușit și am menținut, am dezvoltat și am diversificat activitățile unei foste societăți de mecanizare a agriculturii, în timp ce toate celelalte societăți cu același profil din județul Galati au ajuns doar ruine. Suntem la capătul puterilor și așteptăm acum să vedem ce se va intampla cu noi” – Ion Banu, administratorul Agromec Berheci SA.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.