Consultările pentru viitorul premier al României între Iohannis şi partide. PSD a propus-o pe Viorica Dăncilă

Decretul legat de prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării a fost transmis Monitorului Oficial Decretul prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării a fost transmis Monitorului Oficial imediat după şedinţa CSAT, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Consultările de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier au început, preşedintele Klaus Iohannis întâlnindu-se mai întâi cu delegaţia PSD – ALDE, formată din Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute, Liviu Dragnea declarând că sunt suficiente argumente ca Viorica Dăncilă va fi desemnată premier. Delegaţia liberală a stat aproape o oră la întâlnirea cu şeful statului, la final liderul PNL Ludovic Orban afirmând că liberalii şi-au prezentat opţiunea pentru anticipate şi că PNL este dispus că înceapă negocieri pentru o nouă majoritate. La această oră are loc întâlnirea cu USR.

PSD. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, care a durat aproximativ 20 de minute, că i-a prezentat propunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier, precum şi susţinerea de care aceasta beneficiază. Dragnea a apreciat că sunt suficiente argumente ca preşedintele să accepte nominalizarea acesteia pentru postul de premier.

Dragnea a spus că s-a discutat şi despre faptul că şi ieri şi astăzi a avut mai multe discuţii cu Viorica Dăncilă, despre angajamentul de a respecta programul de guvernare, prezentându-i şefului statului câteva dintre obiectivele acesteia.

Liderul PSD i-a spus şefului stattului şi care sunt calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă, „o doamnă neconflictuală, care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea”, cu o comunicare corectă, decentă şi echilibrată.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun motiv să respingă numirea Vioricăi Dăncilă în funcţia de prim-ministru, iar o discuţie între preşedinte şi premier va fi obligatorie.

„(…) Preşedintele României a luat act de ceea ce i-am spus noi, ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie şi să avem un Guvern cât mai repede. Va lua o decizie, nu ştim dacăazi sau mâine. Normal, va asculta şi alte partide şi va analiza serios propunerile înainte de a lua o decizie. Noi sperăm să accepte propunerea cu doamna Viorica Dăncilă. Suntem pregătiţi să convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a începe audierile de miniştri, pentru a vota programulde guvernareşi cabinetul”, a spus Liviu Dragnea la finalul consultilor.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Viorica Dăncilă pentru discuţii, Liviu Dragnea a spus că este obligatorie o discuţie între cei doi.

PNL. Liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis opţiunea lor pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, a precizat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul consultărilor cu şeful statului, precizând că l-au informat şi că, dacă li se va solicita, îşi asumă răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD.

”Am prezentat poziţia PNL – decizia de a nu participa la nicio formulă de guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvern care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o este provocarea de alegeri anticipate. Considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai au nicio legătură cu cele exprimate în alegerile din 2016”, a precizat Ludovic Orban.

”L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD”, a mai declarat liderul PNL.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

*