CNAIR a anunțat cât vor costa cei 123 de kilometri de autostradă dintre Pitești și Sibiu

Harta autostrazilor din Romania, sursa foto. 130km.ro

Porțiunea de autostradă dintre Pitești și Sibiu este ultimul tronson care nu este construit din coridorul rutier care va lega Capitala de Nădlac, punctul de trecere a frontierei în Ungaria.

Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că valoarea totală de investiţie pentru autostrada Sibiu-Piteşti, de 3,3 miliarde de euro, include şi TVA. ”Valoarea de 3,3 miliarde se referă la valoarea totală de investitie, care pe lângă costurile de proiectare şi de execuţie include valoarea TVA, costul exproprierilor terenurilor aferent acestui proiect şi alte costuri privind proiectarea şi excuţia proiectului. Aceasta valoare este calculată conform devizului general şi a rezultat în urma unei analize detaliate şi nu doar pe baza standardelor de cost”, precizează reprezentanții CNAIR.

În prezent, România are 733 km de autostradă, iar fostul ministru al Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat, în decembrie, că România va avea mai mult de 1.000 km în 2018. În plus, Buşe a estimat că numărul de kilometri de autostradă deschişi circulaţiei în 2017 va fi de cel mult 150.

Dacă ar fi gata proiectul autostrăzii București-Nădlac, românii ar putea pleca cu mașina într-o excursie în Austria fără să mai piardă jumătate de zi la volan până la graniță. Și viceversa este valabilă, străinii din Vest ar ajunge mult mai ușor până în Capitală, Sibiu și, poate, chiar Brașov. În plus, drumul rutier de mare viteză ar ajuta și industria, exporturile. Dacia se plânge de trei ani că nu e gata autostrada și nu poate exporta rapid, motiv pentru care a deschis o fabrică Dacia în Maroc.

Nu se știe când e gata

La începutul lunii iulie, CNAIR a trimis pe platforma SEAP, a licitaţiilor publice, contractele pentru cele două capete ale autostrăzii Piteşti-Sibiu, cu o întindere de doar 45 de km, considerate de specialisti cele mai uşor de realizat, deoarece sunt singurele care nu traversează munţii, valoarea celor două contracte fiind estimată la 560 milioane euro, fără TVA, sau peste 660 milioane euro, cu TVA.

Primii 45 de km din cei din cei 123 vor costa 679 de milioane de euro și vor fi gata, în varianta prognozată, în cinci ani de acum înainte. Pentru restul traseului, care va transversa munții, specialiștii CNAIR estimează încă zece ani de acum, proiectul nefiind încă finalizat.

Lotul 1 aferent traseului Sibiu-Boiţa (cu o lungime de 13,2 kilometri) va costa 911,3 milioane lei (199,2 milioane euro), cu TVA și va fi gata peste nouă ani. Durata contractului este de nouă ani, dintre care un an perioada de proiectare, trei ani perioada de execuţie, restul perioada de garanție.

Lotul 5 cuprins  între Curtea de Argeş – Piteşti (cu o lungime de 30,35 km) va costa 2,18 miliarde lei (480 milioane euro). Durata contractului cuprinde un an perioada de proiectare, patru ani perioada de execuţie, restul perioada de garanție.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.