Cine e procurorul care i-a luat locul lui Kovesi în fruntea DNA

Procurorii trebuiesc lăsați să instrumenteze dosare de corupție fără a fi intimidați, a declarat procurorul șef interimar al DNA, Anca Jurma. Șefia DNA, deținută de Anca Jurma este luată în discuții, azi, la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Înlocuitorul lui Kovesi. Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-şef interimar al DNA, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr. Ea a spus că DNA are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi că în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Anca Jurma, la preluarea mandatului de procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: DNA are o răspundere majoră – combaterea corupţiei. Voi continua, în mandatul meu interimar, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani, anunţă News.ro.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen, a spus joi noul procuror şef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani.

„DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupţiei. DNA trebuie să rămână o instituţis puternică, independentă şi relevantă atâta timp cât România se confruntă în continuare cu corupţia. Mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să am un interimat echilibrat şi voi continua, împreună cu colegii, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani”, a declarat Anca Jurma la DNA, la preluarea mandatului interimar.

Ce a declarat înlocuitorul lui Kovesi

Noul procuror şef al Direcţiei i-a mulţumit procurorului general pentru susţinerea sa, dar şi Laurei Codruţa Kovesi, pentru întreaga sa activitate la DNA.

La ceremonia de preluare a mandatului, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, a luat parte procurorul general, iar Anca Jurma şi Augustin Lazăr au susţinut o scurtă declaraţie de presă.

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-şef interimar al DNA – Augustin Lazăr: Prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pentru o perioadă de şase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experienţă.

Augustin Lazăr, care a susţinut o declaraţie de presă alături de Anca Jurca, a spus că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate”.

Declaraţiile lui Lazăr

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupţie se va face în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale.

„DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu”, a declarat procurorul general.

El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA: „Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional, este ceea ce ne trebuie în acest moment”

De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kovesi pentru rezultatele DNA. ”Aş dori să mulţumesc doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această direcţie şi care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, ca după ce îşi încheie un mandat (…) experienţa lor să fie valorificată în Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioadă mandatelor, în postura de furnizor de bune practici la nivel european”, a afirmat procurorul general.

El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

„Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţi, o îngrijorare cu referire la independenţa lor, la statutul lor, la respecrare separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, magistraţii sunt profesionişti şi îşi indeplinersc rolul prevăzut în Constituţie de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

*