Care sunt cele mai importante cifre din bilanțul DNA pe 2016, prezentat de Laura Codruța Kovesi

Prefectura Timiş

Bilanțul DNA pe 2016. În prezența președintelui Klaus Iohannis, Laura Codruța Kovesi a prezentat bilanțul DNA pe anul precedent.

Parchetul înființat în anul 2002 (prin ordonanță de urgență) a adus la bugetul de stat peste 226 de milioane de euro în urma prejudiciilor stabilite de judecători, prin decizii definitive, în dosarele instrumente de procurorii anticorupție. Acestă sumă care ar trebui să intre în bugetul public a fost amintită de Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la prezentarea bilanțului care a avut loc ieri. Președintele României, Klaus Iohannis, ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – Mariana Ghena, procurorul general al României – Augustin Lazăr au fost printre cei prezenți la eveniment. De bine – s-au recuperat prejudicii de peste 200 de milioane de euro; de rău – au fost achitate 74 de persoane anchetate de procurori.

Iată principalele rezultate ale DNA

  • Numărul de rechizitorii și numărul de inculpați trimiși în judecată a crescut comparativ cu anul trecut. În 403 cauze s-a dispus trimiterea în judecată, în creștere cu 13% față de anul anterior.
  • Totalul inculpaților trimiși în judecată prin rechizitoriu și prin acorduri de recunoaștere a vinovăției este de 1.271.
  • Au fost trimise în judecată 30 demnitari, dintre care: trei miniștri, un președinte al Camerei Deputaților, șase senatori, 11 deputați.
  • Instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitoriile emise de procurorii anticorupție. Pritre condamnați: un europarlamentar, un ministru, șapte deputați – dintre care unul vicepremier – și un senator.
  • În dosare ale DNA finalizate cu soluții definitive, instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă totală de aproximativ 226 milioane euro.
  • Au crescut substanțial, cu peste 72% față de anul trecut, măsurile asigurătorii până la concurența sumei totale de 667 milioane euro.
  • Ponderea achitărilor a fost de 10,5% soluții de achitare (7,6% în 2015). 74 de persoane au fost achitate anul trecut, față de 35 în 2015.
  • Numărul de doare restituite: 1% (4 dintr-un total de 403 trimise în judecată).
  • Sunt 5.000 de dosare în care procurorii nu au avut timp să dea o soluție.
  • Un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat simultan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.