5.000 de persoane, în arest la domiciliu sau sub control judiciar în şase luni

MetroCity Academiei

catuseAproape 4.000 de persoane au fost puse sub control judiciar şi alte 1.520 arestate la domiciliu în ultimele şase luni, la începutul lunii iulie fiind sub supravegherea poliţiştilor 6.097 de inculpaţi pentru care magistraţii au dispus măsuri preventive în dosarele în care sunt cercetaţi sau judecaţi.

Conform Poliţiei Române, în prima jumătate a anului, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 5.493 de persoane, dintre care pentru 1.520 magistraţii au dispus măsura arestului la domiciliu, pentru 3.958 s-a luat măsura controlului judiciar şi pentru alte 15, măsura controlului judiciar pe cauţiune.

Din datele Poliţiei Române rezultă că, la 1 iulie, erau în supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 în arest la domiciliu, 5.458 în control judiciar şi 37 în control judiciar pe cauţiune.

Reguli nerespectate

În perioada ianuarie – iunie au fost înregistrate preschimbări ale unor măsuri preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri, ca urmare a încălcării obligaţiilor impuse inculpaţilor, comiterii unor noi infracţiuni de către aceştia ori condamnării în cauzele respective sau în alte dosare.

Încălcarea obligaţiilor stabilite de organele judiciare au constat în principal în neprezentarea la organul de poliţie pentru semnarea graficului de prezenţă, contactarea celorlalţi inculpaţi, martori sau părţi vătămate, nerespectarea traseului de deplasare stabilit de poliţie în cazul persoanelor arestate la domiciliu, lipsa nejustificată de la domiciliu sau comiterea unei alte infracţiuni, arată Poliţia Română, într-un comunicat.

Astfel, măsura controlului judiciar a fost schimbată în arest la domiciliu în 27 de cazuri, în arestare preventivă în 209 cazuri, în internare în centrul de detenţie în patru cazuri şi în internare în centrul educativ în alte opt cazuri. De asemenea, controlul judiciar a încetat ca urmare a condamnării cu executare în 172 de cazuri şi după condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, sub supraveghere, în alte 49 de cazuri.

Supraveghere încetată

Măsura arestului la domiciliu a fost schimbată în arestare preventivă pentru 87 de persoane, în internare în centrul de detenţie în trei cazuri şi în internare în centrul educativ în alte două cazuri. Pentru alte 87 de persoane a încetat măsura arestului la domiciliu ca urmare a condamnărilor la închisoare, dintre care 67 cu executare şi 20 cu suspendare, sub supraveghere.

Unele măsuri de supraveghere au încetat ca urmare a decesului persoanei care făcea obiectul supravegherii, în şase cazuri sau ca urmare a încetării procesului penal, în 122 de cazuri, a precizat Poliţia Română.

De asemenea, în 1.640 de cazuri au fost revocate măsurile de către organele judiciare care le-au dispus, iar pentru 2.856 de persoane, măsurile de supraveghere au expirat, nefiind prelungite de magistraţi.

Mii de suspecți, verificați de 500 de polițiști

Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de către cei aproximativ 500 de poliţişti de la structurile de supraveghere judiciară. Aceştia verifică periodic modul în care persoanele aflate sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa.

Conform Codului de procedură penală, măsurile preventive sunt reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu şi arestarea preventivă.

Arestul la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.