luni, septembrie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum va lovi Dunărea în România

Cum va lovi Dunărea în România

-

Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în creştere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 8.300 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie stabilită de hidrologi la 3.800 mc/s, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 28 septembrie 2024.

Potrivit hidrologilor, debitele Dunării vor fi în creştere şi în aval de Porţile de Fier.

Citește și Galațiul, din nou sub cod de vreme rea. Costel Fotea: Peste 5.500 de gospodării afectate de inundații

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă debitele maxime vor semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, având în vedere că debitele înregistrate sâmbătă la Budapesta, de 8.200 mc/s, au fost în scădere faţă de valorile maxime prognozate.

Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie. De asemenea, în zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari, au transmis specialiştii ANAR.

În ceea ce priveşte râurile interioare, prognoza pentru săptămâna viitoare arată că debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere.

Debit maxim la Budapesta

Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat sâmbătă la Budapesta, debitul maxim al Dunării fiind de 8.200 mc/s, ceea ce ar putea determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, a anunţat sâmbără Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s.

„Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie şi va atinge valori de până la 9.000 mc/s.

Comparativ, în anul 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în ţară de 15.600 mc/s”, au mai scris reprezentanţii ANAR pe reţeaua de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ponta şi-a recâştigat titlul de doctor: Instanţa Supremă a luat decizia!

0
Fostul premier Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor. Decizia este definitivă și a fost pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în baza unei decizii...