luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalSecretele insulei Belina! De ce are Dragnea o slăbiciune pentru amenajarea de...

Secretele insulei Belina! De ce are Dragnea o slăbiciune pentru amenajarea de pe malul Dunării

-

Paradisul lacustru din comuna Seaca, compus din Insula Belina şi Braţul Pavel, atrage prin faptul că este un loc retras unde se ajunge cu greu chiar şi cu automobilul. La Belina se poate da la peşte în linişte cu momeală vie ca să prinzi caras, crap şi răpitori. Însă ştiuca este vedeta apelor din zonă.

Un loc aproape necunoscut pentru mulţi români, Insula Belina cu lacul cu acelaşi nume şi braţul Pavel care împreună cu Dunărea înconjoară ostrovul din comuna teleormăneană Seaca, a devenit rapid un spaţiu cunoscut de mai toţi românii, măcar după nume. Locul, care se întinde pe sute de hectare, mai poate fi denumit şi Delta Dunării din Teleorman.

Insula Belina a devenit cunoscută după ce procurorii au deschis dosarul penal în care îi cercetează pe miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb pentru că ar fi ajutat ca zona să iasă din circuitul public şi să devină practic un domeniu administrat privat care să fie concesionat către Tel Drum. Aici mergea foarte des la pescuit Liviu Dragnea, pozele la prins ştiucă împreună cu Sorin Grindeanu fiind realizate chiar pe domeniul de pescuit de aici.

Faptul că locul este retras – puţini temerari se avântă până la Belina, frumuseţea locului, dar şi faptul că apa este populată cu mulţi peşti sunt motivele pentru care Belina este un locul special, în opinia pescarilor profesionişti.

belina 3

Drumul

Pentru a se ajunge în Delta Dunării din Teleorman trebuie apucat drumul spre comuna Seaca, situată la 48 de km de Alexandria şi 15 km de Turnu Măgurele.   Din comuna Seaca spre Belina singurul drum este unul de 7 km din pâmânt, pietriş şi plăci de beton sparte, aşa că fără un autovehicul 4×4 turiştii riscă să nu poată ajunge la destinaţie.

Domeniul

Insula este de fapt un domeniu retras de aproape 300 de hectare mărginit de Dunăre, braţul Pavel care merge paralel cu fluviul, iar între cele două se află Belina. Vreo 50 de hectare, unde se află şi lacul cu acelaşi nume.   Conform datelor obţinute de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) în zonă sunt vreo 2.000 de hectare de luciu de apă, atât pe braţul Pavel, cât şi pentru Insula Belina. Cert este că Tel Drum nu a fost interesată să amenajeze decât 60 de hectare.

În aceste zone, nimeni nu poate da la peşte decât cu acordul Tel Drum. Iar cine are acordul poate pescui tot timpul anului.   25 de hectare măsoară amenjarea lacului de la Belina şi 35,71 de hectare adună amenajarea de pe Braţul Pavel. În total, 60 de hectare. Pe restul suprafeţei, pescarii pot da, teoretic, la liber la pescuit, asta dacă nu este perioadă de prohibiţie.

Luciul de apă de 2.000 de hectare a fost dat în administrare către Tel Drum încă din 5 aprilie 2012, iar contractul este valabil până pe 1 aprilie 2022.

„Victimele” din apă

Vedeta apelor din punct de vedere al capturilor este celebra ştiucă din pozele lui Liviu Dragnea şi ale fostului premier Sorin Grindeanu.

Actualul şef al PSD a lăsat să se înţeleagă că pescuitul la ştiucă este printre preferatele sale activităţi de recreere.   Asta şi pentru faptul că ştiuca este un peşte care este uşor de păcălit, fiind o specie naivă. “Cu o momeală bună sigur prinzi ştiucă dacă este în apă. Pentru că ştiuca oricât de îndestulată ar fi ea tot mai mânâncă, repezindu-se mereu la o momeală care îi apare în cale. Este uşor de păcălit”, ne spune Eugen Toma, un pescar care merge mai des la pescuit pe Dunăre.

Conform specialiştilor, ştiuca este denumită şi peştele-sanitar al apelor dulci şi mai ales al crescătoriilor de crap, pentru că devorează toate exemplarele bolnave sau moarte din bazinul respectiv.  Şi într-adevăr, Tel Drum are şi amenajare de crap la Belina, conform datelor obţinute de la ANPA. Spre deosebire de ştiucă, pescuitul la crap este mai dificil şi necesită răbdare. Asta pentru că “crapul este un peşte foarte precaut, care cu greu se prinde în momeală”, ne explică acelaşi pescar, Eugen Toma. Pentru crap este nevoie de o lansetă de crap bună care are în mod obişnuit lungimea cuprinsă între 3,6 metri şi 3,9 metri.   În zonă se mai poate pescui plătică, somnotei, ştiucă, crap şi somn. Nu sunt condiţii de cazare, doar de campare cu cortul.

belina 2

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...