Uniunea Europeană celebrează pe 9 mai Ziua Europei. Ce spune primarul Gabriela Firea

Uniunea Europeană marchează pe 9 mai Ziua Europei, celebrând pacea şi unitatea, prilej cu care, pe fondul provocărilor cu care se confruntă blocul comunitar, o organizaţie proeuropeană cere intensificarea coeziunii.

Data de 9 mai marchează declaraţia făcută de Robert Schuman, ministru francez de Externe, în anul 1950, fiind considerată un moment simbolic în dezvoltarea proiectului comunităţii euuropene.

Pentru celebrarea Zilei Europei, instituţiile UE îşi deschid porţile publicului pe parcursul lunii mai. „Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai, celebrează pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În cursul unui discurs rostit la Paris în 1950, Robert Schuman, la acea vreme ministru francez de Externe, a prezentat viziunea sa privind o nouă formă de cooperare politică în Europa, situaţie care ar face de neconceput un război între naţiunile Europei. Viziunea sa a fost de creare a unei instituţii europene care să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un tratat pentru crearea unui organism de acest gen a fost semnat peste un an. Propunerea lui Schuman este considerată începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană”, notează site-ul oficial al UE.

În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, numeroase voci solicită aprofundarea procesului de integrare europeană. Pe 1 martie, Comisia Europeană a adoptat un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând în Parlamentul European cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

Gabriela Firea: „9 mai, dublă semnificație pentru România”

Primarul general Gabriela Firea a postat pe Facebook o urare de 9 mai: „Pentru români, ziua de 9 mai are o dublă semnificație. În urmă cu 130 de ani, guvernul de la București, în deplină consonanță cu voința populară, proclama independența României, care urma să fie consfințită, în urma jertfelor ostașilor pe câmpul de luptă, prin recunoașterea de către statele Europei. După aproape 120 de ani, tot prin voința statelor membre, și tot în deplin acord cu năzuințele populare, România era primită în Europa Unită, care este celebrată, în fiecare an, la 9 mai. Și în 1877, și în 2007, românii și-au afirmat cu tărie vocația europeană și au arătat că, dincolo de vicisitudinile timpurilor pe care le-au trăit și de contextele politice, sociale, economice sau culturale, aparținem de drept unui spațiu definit, prin excelență, de civilizație.
Iar faptul că, într-o lume din ce în ce mai globală, sărbătorim în aceeași zi independența și apartenența la Uniunea Europeană, simbolizează trăinicia identității noastre ca națiune.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.