Zguduită de cazurile de corupție, Universitatea de Medicină Iași se prăbușește în clasamentele universităților

UMF Iași
Rectorul Viorel Scripcariu, încadrat de două colaboratoare cu probleme legale: prorectorul Doina Azoicăi (stânga) a fost condamnată, la fond, pentru luare de mită; Daniela Druguș, director general (dreapta), nu poate justifica o avere de peste 500.000 de lei.

Măcinată de nesfârșite scandaluri de corupție, Universitatea de  Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași se prăbușește în clasamenetele univeristare din România dar și din străinătate. UMF Iași a fost retrogradată de ARACIS iar în clasamentele internaționale a „căzut” și cu 800 de locuri într-un singur an!

O mare parte din echipa rectorului Universității, Viorel Scripcariu, a dat deja ochii cu procurorii DNA sau cu inspectorii de integitate.

ARACIS a „retrogradat” UMF Iași

Altă dată „universitate – etalon” pentru medicina românească, UMF Iași a fost retrogradată și de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul  Superior (ARACIS). Instituția care acreditează instituțiile de învățământ a dat, la sfârșitul anului 2016, doar calificativul „Încredere” pentru UMF Ialși și nu  „Încredere ridicată”, cum era până acum.

UMF Iași
Pe „Webometrics Ranking of World Universities”, UMF Iași figurează abia pe locul 3631, cu mult în urma universităților similare din București, Timișoara sau Cluj și este la un pas de a fi depășită de Universitatea de Medicină din Craiova

Principalul motiv al retrogradării a fost acela al scandalului provocat de greșelile de la admiterea studenților  străini, din vara anului 2015, greșeli care au dus și la deschiderea unui dosar penal. Atunci, 94 de străini din Maroc, Polonia și Franța s-au trezit că nu sunt studenți ai UMF Iași, deși au parcurs procedurile de admitere și au achitat taxele necesare. Incidentul a dus România și în pragul unui scandal diplomatic, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, fiind convocată la Ministerul marocan de Externe pentru a da explicații privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți din această țară înscriși în primul an la UMF. Studenții figurau inițial ca fiind în primul an medicină, dar numele lor fuseseră ulterior șterse, fără vreo explicație.

În coada clasamentelor internaționale

UMF Iași
Într-un singur an, UMF Iași a căzut aproape 800 de locuri în clasamentul publicat pe www.4icu.org

În clasamentele internaționale, situația UMF Iașieste tot mai dezastruoasă, de la an la an! Într-unul dintre cele mai prestigioase clasamente celor mai bune universitati la nivel global – UMF Iași nici măcar nu figurează! La fel și în alte clamente de prestigiu. Doar în clasamentele care iau în calmul mai multe mii de universități. Astfel, pe „Webometrics Ranking of World Universities”, realizat de Cybermetrics Lab, o echipă de cercetare aparținând CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică – cel mai mare organism de cercetare publică din Spania) UMF Iași figurează abia pe locul 3631, cu mult în urma universităților similare din București, Timișoara sau Cluj și este la un pas de a fi depășită de Universitatea de Medicină din Craiova! Într-un alt clasament internațional, publicat pe www.4icu.org, UMF Iași stă chiar mai prost – locul 4237 în 2015 a căzut pe locul 5024 în 2016. 

În alte clasamente de prestigiu, precum THE (www.timeshighereducation.com) sau ARWU (Academic Ranking of World Universities), UMF Iași nu figurează!

Citește și Rectoratul Universității de Medicină – UMF Iași, condus cu profesori anchetați sau judecați pentru corupție

Scandalurile de corupție, în inima Universității

UMF IasiScandalul privind înscrierea studenților străini din 2015 nu este nici pe departe, din păcate, singurul caz de corupție din UMF Iași, condus astăzi de chirurgul Viorel Scripcariu. Din echipa pe care și-a ales-o rectorul Scripcariu, doi prorectori din șase, directorul general administrativ și cel de comunicare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași (UMF) sunt acuzați de fapte de corupție sau de averi nejustificate, unii dintre ei fiind chiar și condamnați.

La începutul anului 2017, prorectorul Doina Azoicăi a fost condamnată de Tribunalul Iași la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru luare de mită pe când era decanul Facultății de Medicină Iași. Ea ar fi primit de la tatăl unui student marocan o tavă și un ceainic de argint pentru a-l înmatricula, ilegal, pe fiul marocanului la facultatea la care este decan. Condamnarea nu este definitivă, dar Doina Azoicăi a fost, recent, suspendată din funcție.

Un alt prorector, pentru cercetarea științifică, Adrian Covic, este și el cercetat de DNA după o sesizare a Agenției Naționale de Integritate (ANI). În calitate de director al Spitalului Parhon, acesta s-ar fi folosit de infrastructura unității spitalicești pentru a derula contracte cu clinici unde era angajat, înțelegeri financiare de 5,2 milioane de lei.

Fostul rector, Vasile Astărăstoae a fost condamnat un an cu suspendare pentru că a atribuit ilegal un contractul de lucrări în favoarea unei societăți, iar directorul general al Rectoratului, Daniela Druguș, nu poate justifica, potrivit ANI, o avere de  523.462 de lei (peste 140.000 euro).

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.