Tribunalul Bucureşti a anulat sancţiunea de reducere cu 10 la sută a salariului pe două luni dată de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov medicului Anca Dobre, care a ajuns prima după solicitarea de intervenţie la Ioan Gyuri Pascu.
Managerul Serviciului de Ambulanţă, Alis Grasu, a declarat că instanţa a invocat un viciu de procedură legat de modalitatea în care s-a făcut comunicarea deciziei de sancţionare şi a precizat că instituţia va ataca hotărârea Tribunalului Bucureşti, pentru a susţine procedura legală care a stat la baza sancţionării medicului.
Medicul Anca Dobre a contestat, în decembrie 2016, la Tribunalul Bucureşti sancţiunea primită, iar în 3 aprilie, instanţa i-a admis cererea şi a dispus anularea deciziei din 11 octombrie 2016 emisă de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Instanţa a obligat Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov să îi plătească medicului Anca Dobre 3.500 de lei cheltuieli de judecată.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu, a declarat, miercuri, că instituţia nu a primit încă motivarea deciziei instanţei şi că, imediat ce o va primi, o va ataca cu recurs, pentru a susţine procedura legală care a stat la baza sancţionării medicului.
Cazul
La sfârşitul lunii septembrie 2016, Comisia de disciplină a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului de pe prima ambulanţă care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu.
Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit în 26 septembrie, la vârsta de 55 de ani, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti.
În aceeaşi zi, Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.
Trei apeluri au fost primite la 112 în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, în 26 septembrie 2016, la orele 03.23, 04.42 şi 04.53, primele două pentru urgenţă medicală şi al treilea pentru agravarea stării pacientului, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Persoana care a efectuat primul apel, la ora 03.23, a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Fosta soţie a lui Gyuri Pascu, Daniela Marin, scria în octombrie 2016, pe blogul său, că la sosirea primei ambulanţe, acesta îşi revenise complet şi că nu mai existau nici măcar simptomele atacului de panică. Ea arăta că din 13 septembrie artistul avea probleme la un picior, motiv pentru care mergea cu ajutorul cârjelor, că aceasta, diabetul şi scăderea vederii erau singurele afecţiuni pe care le recunoştea şi că se temea de medici.
Cetățeanul TV