Trei ONG – ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) – acuză faptul că, la un an de mandat, Consiliul General al Municipiului București și primarul Gabriela Firea nu au nicio realizare în domeniul infrastructurii dedicate utilizării bicicletei în București, transportului public sau locuințelor sociale.
„La final de primul an de mandat, primarul general și Consiliul general pot raporta: zero km de infrastructură dedicată utilizării bicicletei în București, zero km de benzi dedicate transportului public, zero mijloace de transport public noi în trafic, zero locuințe sociale construite/achiziționate de Primăria Generală, zero măsuri pentru care să răspundă nevoii de reducere a poluării pentru e evita infringement-ul de mediu”, precizează cele trei organizații neguvernamentale într-un comunicat dat publicităţii luni.
Potrivit celor trei ONG, aceasta este principala concluzie a raportului de un an al activității pe care o desfășoară CGMB și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, raport ce a fost realizat prin „analiza hotărârilor de Consiliu General, monitorizarea directă a ședințelor de Consiliu și analiza comunicatelor Primăriei Capitalei”. Conform aceloraşi ONG, din totalul de 569 de Hotărâri de Consiliu General emise în primul an, 210 sunt din domeniul funcționare și administrativ, 76 sunt proiecte care vizează înființarea de noi structuri, 77 dintre proiecte vizează administrarea patrimoniului construit, în timp ce numai zece proiecte vizează domeniul social și cinci dintre ele vizează domeniul transportului public „(acestea neproducând încă efecte sesizabile pentru cetățeni)”.
Cele trei organizații mai anunță organizarea, marți dimineață, a unei adunări publice în fața Primăriei Generale a Capitalei, pentru lansarea acestui raport. „Organizatorii au notificat la Primăria Generală despre organizarea adunării publice, conform Legii 60/1991. Nu a fost primit vreun răspuns, în termenul legal. Ulterior ne-a fost comunicat că pe locul și la ora solicitată de noi se desfășoară o altă adunare publică, fără a fi invitați la comisia de ordine publică pentru a găsi o soluție. Având în vedere prevederile Art. 11 din Legea adunărilor publice: ‘Decizia prin care se interzice desfășurarea adunării publice se comunică în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declarației scrise. (Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice)’, organizatorii au respectat dispozițiile legale de organizare a adunării publice”, se mai arată în comunicat.
Cetățeanul TV