Summitul European al Orașelor și Regiunilor, anul viitor la București. Ce au făcut la Bruxelles Negoiță și Boc

Summitul European al Orașelor și Regiunilor

România va găzdui anul viitor Summitul European al Orașelor și Regiunilor, cea mai mare reuniune a primarilor și reprezentanților regionali din întreagă Europa, după Brexit. 

”Este o premieră pentru țara noastră, iar Asociația Municipiilor din România, al cărei Președinte sunt, este principalul organizator al acestui eveniment. Săptămâna trecută, la Bruxelles, am vorbit despre importanța Summitului ce se va desfășura în martie și despre așteptările pe care le avem, în sensul în care trebuie să avem maturitatea de a învață din greșelile trecutului și de a depune eforturi pentru o Europă unită, generatoare de politici constructive pentru toate țările membre, pentru orașe și regiuni”, a scris pe Facebook primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

La Bruxelles, pentru a pregăti Summitul European al Orașelor și Regiunilor

Înainte de Summitul European al Orașelor și Regiunilor, săptămâna trecută, în perioada 5-6 decembrie, a avut loc la Bruxelles a 132-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor – Cor.

Cu această ocazie au avut loc dezbateri privind rolul și competențele autoritătilor locale și regionale din UE cu Corina Crețu, membră a Comisiei Europene responsabilă cu politică regională, și cu Michel Barnier, negociator șef european pentru Brexit, informează Asociația Municipiilor din România. ”În prima zi, miercuri 5 decembrie 2018, a avut loc o conferință de presă sustinută de domnul Robert Sorin Negoiță, președintele Delegației României la Cor, și de către domnul Karl-Heinz Lambertz, președinte al Comitetului European al Regiunilor pe tema organizării la București, în martie a anul viitor, a Summitul European al Orașelor și Regiunilor, cea mai mare reuniune a primarilor și reprezentanților regionali din întreagă Europă, după Brexit”, se arată în postarea AMR.

”Acest eveniment este o premieră pentru România. Cred că este o bună ocazie pentru a invăța din greșelile trecutului. S-a întâmplat de prea multe ori ca politicienii să aibă un comportament incorect față de Uniunea Europeană”, a declarat Robert Negoiță.

În cadrul dezbaterii cu privire la “Viitorul Politicii de Coeziune” desfasurată în plenul Comitetului European al Regiunilor, Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, a subliniat importanța continuării politicii de coeziune întrucât are efecte concrete și directe în viață fiecărui cetățean al Uniunii Europene. ”După Polonia, Italia și Spania, România este al patrulea beneficiar al fondurilor de coeziune în exercițiul financiar 2021-2027. Am precizat nevoia simplificării și scurtării procedurilor de absorbție a fondurilor europene și necesitatea menținerii regulii n+3 actuale și pentru exercițiul financiar următor”, a spus Emil Boc.

Pentru perioada 2021-2027 se va aplica pentru prima dată un nou instrument de colaborare “city-to-city”, intitulat European Urban Initiative, instrument care va permite și Clujului să finanțeze unele proiecte în domeniul inovării și mobilității urbane. Noua politică de coeziune se va concentra pe cinci obiective tematice (în comparație cu 11 în prezent): Smarter Europe, A Greener, carbon free Europe, A more Connected Europe, A more Social Europe, A Europe closer to citizens.

În cadrul reuniunii Cor, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Delegației României la Comitetul European al Regiunilor, a fost ales membru al Comisiei speciale pentru afaceri financiare și administrative (CAFA) pentru a asistA Biroul Cor.

La finalul întâlnirilor, Delegația României la Cor a organizat un eveniment tradițional românesc dedicat Centenarului Marii Uniri, la care au participat oficiali europeni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.