Sorin Oprescu s-a plâns la Viena că i se îngrădeşte libertatea de mişcare

libertatea de mişcarePrimarul general al Bucureştilor, Sorin Oprescu, s-a plâns la Viena că îi este îngrădită libertatea de mişcare, iar opţiunile de colaborare îi sunt restrânse, din cauza cadrului legislativ.

Declaraţiile au fost făcute la Reuniunea Primarilor Capitalelor Europene din statele membre UE, unde a participat luni şi marţi alături de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

Reuniunea găzduită de Primarul Vienei, Michael Haupl, este a patra de acest gen și face parte din dialogul structural inițiat în urmă cu trei ani de fostul deținător al portofoliului Politicii Regionale, Johannes Hahn. Sorin Oprescu menţionează într-o postare pe Facebook că participanții, între care s-au regăsit primarii din Amsterdam, Atena, Bratislava, Ljubliana, Luxembourg, Roma, Sofia, Talin și Zagreb, au remarcat importanţa și rolul determinant al capitalelor, atât la nivelul țărilor lor, cât și la nivel european, subliniind necesitatea creșterii rolului acestora în procesul decizional, fie că este vorba de investiții publice, de parteneriate sau de direcții noi de dezvoltare.

Primarul Vienei a ținut să sublinieze nevoia de îmbunătățire a cadrului legal aferent orașelor-capitală, remarcând că „reguli mai bune înseamnă, în primul rând, reguli mai puține, așa încât guvernele și Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că „putem administra mai bine și mai eficient în favoarea cetățenilor noștri, numai printr-o legislație îmbunătățită”.

„În cadrul intervenției mele, m-am referit la necesitatea elaborării unui pachet legislativ puternic și coerent care să distingă între capitale și alte orașe, că parte a unei strategii de dezvoltare urbană, integrată și durabilă. Capitalele și Europa au nevoie de o legislație flexibilă care să le permită să facă față dinamicii societății actuale, dar mai ales concurenței altor zone de pe glob. Asupra capitalelor este exercitată cea mai mare presiune, de la ele sunt așteptate soluțiile, dar tot ele sunt și cele mai îngrădite. Regulile sunt bune, ele dau predictibilitate unui sistem, însă atunci când <regula> devine regulă, creativitatea, viteza de reacție, flexibilitatea și multe altele dispar, în favoarea unei birocrații excesive. Nu este posibil și nici normal să ni se ceară să fim vectori de dezvoltare și, totodată, să ni se limiteze libertatea de mișcare sau opțiunile de colaborare”, a scris Oprescu.

Corina Creţu a dorit să confirme determinarea actualei Comisii Europene de a continua și dezvolta dialogul cu primarii capitalelor europene, în cadrul Agendei Urbane. La finalul reuniunii, participanții au adoptat în unanimitate Declarația de la Viena „O Voce Puternică în Europa”, cuprinzând un set de 10 măsuri vizând bună guvernare și dezvoltarea ulterioară a politicilor urbane la nivel european

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.