Se validează lista candidaților pentru Congresul PSD. Ce primari râvnesc posturi la vârful partidului

Comitetul Executiv al PSD, care se reuneşte vineri la Palatul Parlamentului, urmează să valideze lista candidaţilor care vor cere votul în Congresul PSD de sâmbătă. Pe listă se află mai mulți primari și președinți de consilii județene.

Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu şi Viorica Dăncilă candidează pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD la Congresul PSD de sâmbătă.

Pentru funcţia de secretar general candidează actualul secretar general, Marian Neacşu, dar şi secretarul general adjunct al partidului Codrin Ştefănescu.

Pentru posturile de vicepreşedinţi lupta va fi între:

Primarii Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea (regiunea Bucureşti-Ilfov)

Şerban Valeca, Adrian Ţuţuianu, Cătălin Rădulescu şi Carmen Dan (regiunea Muntenia)

Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est)

Gabriel Zetea şi Doina Pană (regiunea Nord-Vest)

Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif (regiunea Centru)

Marian Oprişan (șeful Consiliului Județean Vrfancea) şi Mirela Furtună (regiunea Sud-Est)

Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu (regiunea Oltenia)

Natalia Intotero şi Mihai Fifor (regiunea Vest).

Candidaturile trebuie validate în şedinţa Consiliului Executiv, care are loc vineri, începând cu ora 11,00. Mai mulţi membri ai PSD au constatat noua variantă prin care vicepreşedinţii vor fi aleşi câte doi pe regiune (un bărbat şi o femeie), în timp ce alţii au spus că nu este oportun acum un congres în care să fie alegeri.

“Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document- proiect de ţară- în care să spunem cum gândim şi cum vedem noi creşterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educaţiei, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de ţară şi mai puţin pe candidaturi. Candidaturile ţin de viaţa internă a PSD”, a spus Ecaterina Andronescu.

„Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziţia noastră în UE şi proiectul de ţară. Asta propun eu la acest congres. Am câteva elemente de nemulţumire, de aceea candidez. Nu cred că proiectul de ţară poate fi făcut de mâine până poimâine. (…) Trebuie să clarificăm pentru că vin 4.000 de oameni şi din localităţile din jur şi după cum am văzut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem când vin la congres? Peste o lună vă chemăm să votăm proiectul de ţară?”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Şi Codrin Ştefănescu a contestat regulamentul care stă la baza organizării congresului. „Codrin Ştefănescu nu candidează împotriva candidatului lui Liviu Dragnea. Cei 4.000 de delegaţi vor decide prin vot dacă vor Nicolae Bănicioiu sau Ecaterina Andronescu preşedinte executiv, în condiţiile în care având vicepreşedinţi regionali, nu pot intra în cursă oameni precum Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae sau Adrian Dobre. Regret faptul că Olguţa Vasilescu, ce a fost târâtă cu cătuşe la mâini, nu poate candida ca vicepreşedinte al întregului partid, nu pentru o zonă. La fel Gabriela Firea, care îl bate în sondaje chiar şi pe Iohannis „, a declarat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a transmis contestatarilor că procedura după care se vor desfăşura alegerile la congres a fost votată cu mare majoritate în şedinţa Comitetului Executiv, iar dacă sunt nemulţumiţi nu înţelege de ce aceştia candidează.

LĂSAȚI UN MESAJ

*