Deputat: România, un paradis penal, cu noile legi ale Justiției

Un primar a rămas fără mandat expertiza tehnică Codul de procedură penală paradis penal legile justitiei

România va deveni un paradis penal, este concluzia la care a ajuns deputatul USR, Stelian Ion, după ce a urmărit discuțiile despre adoptările legilor Justiției.

Deputatul spune că amendamentul adoptat de Comisia specială pe Legile Justiţiei la Codul de procedură penală care permite redeschiderea proceselor în care judecătorul care s-a pronunţat nu este acelaşi cu cel care redactează hotărârea vizează cazul pentru care Liviu Dragnea a primit o condamnare definitivă.

Acesta a mai afirmat că, la capitolul „Dispoziţii finale şi tranzitorii” s-au adoptat nişte norme care permit aplicarea retroactivă a acestor prevederi.

„Potrivit deciziilor CCR, legea procesual-penală nu retroactivează, se aplică numai pentru viitor, nu poţi adăuga cauze noi de căi de atac pentru a redeschide procese gata încheiate definitiv. Iată că este o prevedere cu dedicaţie”, a mai declarat Ion.

În afară de aceasta a mai fost amendamentul potrivit căruia în apel, după o achitare în primă instanţă, nu se poate dispune direct condamnarea în apel decât în cazul în care descoperi probe noi, readministrezi probele iniţiale.

„Această chestiune cu readministrarea înseamnă că toate instanţele de apel să readministreze absolut toate probele ceea ce este inimaginabil, se produce un blocaj la nivelul instanţelor”, afirmă deputatul.

România devine un paradis penal

El crede că , în Codul de procedură penală au fost introduse mai multe dispoziţii grave care îi avantajează pe politicieni.

„Urmărirea penală, desfăşurarea întregului proces penal sunt îngreunate foarte mult. Martorii, spre exemplu, vor putea să refuze să dea declaraţii, pur şi simplu. Pe viitor, controlul judiciar şi vedeţi că primim cărţi poştale din Madagascar, din Costa Rica, o să primim cărţi poştale tot mai mult pentru că acest control judiciar va putea fi dispus doar pentru 160 de zile, se limitează foarte clar această perioadă” a mai declarat deputatul.

În plus, acesta spune că, înregistrările în spaţiul privat în momentul unei dări de mită cum au fost cazurile lui Adrian Severin sau Mircea Băsescu nu vor mai putea fi considerate probe pe viitor.

„Cu privire la măsurile preventive, la arestare, s-au modificat toate dispoziţiile. Toate puse cap la cap duc la concluzia foarte clară că România a devenit paradis penal”, a afirmat Stelian Ion.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*