România are 21.000 hectare de păduri virgine

paduri virgine jaful pădurilor din românia

Suprafaţa de păduri virgine şi cvasi-virgine din România depăşise, la data de 24 octombrie, 21.000 de hectare, potrivit Catalogului pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. 

Din totalul înregistrat, pădurile virgine însumau o suprafaţă de 5.898,92 de hectare, iar pădurile cvasi-virgine 15.192,6 de hectare.

Potrivit ministerului Mediului, în ultimii doi ani, au fost introduse în catalog 3.330 de hectare de păduri virgine şi 4.867 de hectare de păduri cvasivirgine, iar în următoarele luni această suprafaţă, din estimările făcute de către amenajamentele silvice şi de studiile de identificare, se va majora cu circa 4.000 de hectare.

Prima ediţie a Catalogului, din data de 6 decembrie 2016, cuprindea o suprafaţă totală de 2.569 de hectare de păduri virgine şi 10.325 de hectare de păduri cvasi-virgine.

„Prin compararea valorilor se poate observa că în ultimii doi ani a existat o atenţie constantă şi s-au făcut eforturi pentru a completa baza de date care cuprinde pădurile virgine şi cvasi-virgine din România. Măsura are ca scop crearea cadrului necesar protejării corespunzătoare a acestor valori naturale. Conservarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. În acest sens, la nivelul autorităţii de stat s-au făcut paşi importanţi în vederea finalizării procesului de identificare şi cartare a pădurilor virgine/cvasi-virgine din România, precum şi în direcţia includerii pădurilor calificate în Catalogul Naţional”, spune informarea  Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

Până în prezent, în catalogul naţional, sunt introduse peste 21.000 de hectare de pădure, pe lângă acestea, alte 17.000 de hectare de pădure (care nu sunt incluse încă în catalogul naţional), fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, notează ministerul.

„Peste 4.000 de hectare de păduri sunt deja avizate în amenajamentele silvice şi vor fi incluse, în curând, în Catalogul Naţional. În baza consultărilor publice finalizate, alte 23.000 de hectare sunt în diferite faze de avizare la autorităţile din teritoriu. În toate aceste suprafeţe, lucrările silvice sunt oprite, iar 44.000 de hectare de pădure beneficiază deja de un regim de protecţie strictă”, mai spun oficialii ministerului.

Legislaţia din România permite tuturor factorilor interesaţi de pădurile virgine şi cvasi virgine din România să introducă în Catalogul Naţional pădurile identificate de aceştia, în baza elaborării unor studii de fundamentare, în conformitate cu OM 2525/2016. Până în prezent, o serie de ONG-uri au introdus, deja, astfel de păduri în Catalogul Naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

*