UPDATE. Proteste stradale ale angajaților din ministerele de Interne și de Justiție. 3.500 de polițiști au ieșit în stradă

Carmen Dan

Sindicaliştii din Poliţie şi angajaţii din penitenciare protestează sâmbătă în faţa Ministerului Afacerilor Interne, urmând să plece în marş spre Guvern. Poliţiştii sunt nemulţumiţi de salarizare, de deficitul de personal şi de subfinanţare, în timp ce angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Protestul a început în jurul orei 9.00 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca la ora 12.00 să plece în marş spre Piaţa Victoriei pentru a continua protestul până la ora 16.00. Sindicatele din poliţie acuză o discriminare a poliţiştilor în ceea ce priveşte aplicarea legii salarizării, declarându-se nemulţumiţi de subfinanţarea instituţiilor din subordinea ministerului şi de logistica deficitară, de tergiversarea statutului poliţistului, de deficitul de personal şi de planificarea serviciului de permanenţă la domiciliu, anunta News.ro.

UPDATE. Mii de polițiști sunt în stradă

In jur de 3.500 de politisti si angajati din penitenciare sunt acum in fata Ministerului de Interne. Cativa dintre ei si-au spus nemultumirile la Digi24.

„Am venit aici pentru un motiv simplu: ne-am saturat sa fim platiti ca in anul 2009, in timp ce ni se cere sa muncim ca in anul 2018”.

„Privind dotarea, ce va putem spune, posturile de politie arata jalnic, vrem sa fie reparate, avem politii din Babadag, Saveni, din tara, arata groaznic”

„Suntem insuficient dotati, nu ne putem apara in fata infractorilor, iar faptul ca Guvernul vrea sa plateasca detinutii ne-a adus in aceasta stare in care am venit sa protestam, chiar daca afara sunt temperaturi cu minus grade”.

In replica, Ministerul de Interne condus de Carmen Dan a transmis presei un comunicat in care face mai multe precizari legate de toate revendicarile protestarilor:

„1.Legea salarizarii bugetare nr. 153/2017 prevede etapele in care vor avea loc cresterile salariilor personalului bugetar pana in anul 2022. Evident ca fiecare categorie profesionala isi doreste sa beneficieze de aceste cresteri salariale inca din primul an de aplicare a legii, insa o crestere a salariilor pentru toti bugetarii in acelasi timp nu ar fi putut fi sustenabila din punct de vedere al posibilitatilor bugetare.

2. Desi politistii si militarii vor intra in grila in mod etapizat, pana in 2022, cu cresteri succesive, an de an,politistii au beneficiat de mariri salariale in ultimul an, astfel:

– crestere salariala de 10% in octombrie 2017;

– crestere salariala de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018;

– marirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de politisti din ianuarie 2018.

Cel mai mic salariu net din Politie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 in decembrie 2016, la 1.776 in ianuarie 2018, la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei si alte sporuri, dupa caz.

Ofiterii de politie, fara functie de conducere au salariile nete intre1.909 lei si 6.777 lei, la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei si alte sporuri, dupa caz.

Ofiterii cu functii de conducere au salariile nete intre 2.600 si 11.000 de lei (in cazul chestorilor), la care se adauga norma de hrana de 990 lei si norma de echipament de 250 de lei sialte sporuri, dupa caz.

Munca prestata in zilele libere si sarbatorile legale se plateste ca o zi normala de lucru la care se adauga un spor de 75%.

3. Incepand cu luna aprilie 2018, politistilor li se vor plati orele suplimentare efectuate in timpul saptamanii, aceasta masura fiind luata, cu caracter de exceptie, numai pentru angajatii MAI, in conditiile in care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistata pentru intreg sistemul bugetar.

4. Anul acesta se vor achizitiona autoturisme si autospeciale in valoare de 120 milioane de lei.Procedura de achizitie este deja inceputa, fiind urcat anuntul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700-800 buc.) vor fi destinate Politiei Romane.

5. Inspectoratul General al Politiei Romane a anuntat public ca anul acesta va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de politie. Din aceasta suma, 7 milioane lei sunt destinate reabilitarii unor posturi de politie din mediul rural, iar 2 milioane pentru sectiile de Politie din Capitala.

6. Politia Romana va achizitiona veste anti-glont si veste anti-injunghiere (70.000 de buc.), casti anti-glont cu vizor (1.000 buc.) si scuturi anti-glont (370 buc.).

7. Pentru reducerea deficitului de personal estimat la aprox. 23.000 de oameni, MAI va incadra anul acesta peste 7.000 de oameni, dintre care peste 3.000 in Politia Romana.

8. Referitor la propunerea de modificare a Legii 360/2002 privind statutul politistului, facem precizarea ca prevederile pe care MAI vrea sa le modifice au ca scop impiedicarea accesarii unor mecanisme prin care politistii refuzau repunerea pe functii in urma unor reorganizari sau a altor situatii, iar in acest mod ieseau la pensie la 40 de ani sau chiar la varste mai tinere. In mod clar prevederile nu urmaresc mutarea abuziva a politistilor de pe o functie pe alta.

Aceasta prevedere a fost solicitata explicit de catre reprezentantii sindicali (iar interventiile publice ale acestora sunt bine cunoscute de catre mass-media), pensionarea din MAI la varste tinere fiind o tema care a generat o intreaga dezbatere publica in vara anului trecut.

9. O alta modificare propusa la statutul politistului este aceea ca, atunci cand fata de un politist se incepe o cercetare prealabila, acesta sa fie pus la dispozitia unitatii pana la finalul cercetarilor. Politistul va fi platit in continuare pentru acea functie, dar i se vor delega alte atributii pana la clarificarea situatiei. In prezent, politistul chiar daca este reclamat ca a avut o conduita in afara cadrului legal, ramane in continuare in acelasi loc de munca”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

Solicitări

De asemenea, angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Angajaţii din penitenciare spun că lucrează în condiţii improprii şi îşi riscă viaţa şi sănătatea. „Cerem investiţii în condiţii de muncă şi dotări care să asigure protecţia personalului şi stoparea fenomenului violenţei în penitenciare, doar în 2017 înregistrându-se 95 de atacuri grave la adresa personalului”, spun sindicaliştii.

Ei mai spun că s-a făcut o nedreptate atunci când au fost tăiate pensiile militare cu 30 la sută în septembrie anul trecut. De asemenea, precizează sindicaliştii, ministrul Tudorel Toader ar trebui demis, întrucât „subminează modernizarea sistemului penitenciar românesc prin incompetenţă şi servilism.

„Niciun proiect referitor la îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare nu a fost realizat. Tudorel Toader a făcut infractorul vedetă, reducându-i arbitrar pedeapsa şi premiindu-l pentru infracţiuni. Victimele infracţiunilor şi cei care înfăptuiesc justiţia – judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, consilieri de probaţiune şi angajaţi din penitenciare – sunt trataţi cu dispreţ şi o totală lipsă de interes”, acuză sindicaliştii.

Ei atrag atenţia că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, vor continua protestele şi vor refuza să facă ore suplimentare, mergând chiar până la blocarea activităţii.

Potrivit Brigăzii Rutiere, pentru desfăşurarea protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată între orele 9.00 şi 12.00, pe strada Academiei, între Str. Ion Câmpineanu şi Str. Dem I. Dobrescu, iar începând cu ora 8.00 traficul va fi restricţionat, progresiv, dacă situaţia o va impune, pe Şoseaua Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În acelaşi timp, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu.

Traficul va mai fi restricţionat şi pe strada Paris, doar către Bd. Aviatorilor şi pe breteaua Bd. Iancu de Hunedoara, doar către Bd. Aviatorilor.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.