Programul Siveco l-a scos președinte pe Traian Băsescu în 2009. Fostul șef AEP are suspiciuni

Anchetă privind alegerile din 2009. În timp ce procurorii Parchetului General verifică modul de transmitere a datelor și programul care au desemnat președintele în 2009, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) și compania Siveco se acuză reciproc.

Ana Maria Pătru, fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) și compania IT Siveco se acuză reciproc că ar fi putut manipula voturile la alegerile din urmă cu opt ani. Așa cum a anunțat în premieră Cetateanul.net, singura șansă ca Traian Băsescu să fi fost desemnat câștigător fără să aibă mai multe voturi decât Geoană stă într-o fraudă electronică. Procurorii Parchetului General nu au găsit nereguli în procesele verbale din secțiile de votare și verifică, în cadrul anchetei privind alegerile din 2009, cum s-au transmis și colectat datele. Reamintim că în dimineața de 7 decembrie 2009, AEP l-a desemnat președinte pe Traian Băsescu. El a câștigat la o diferență de 70.731 de voturi în fața lui Mircea Geoană, cel care era anunțat președinte în seara votolui, 6 decembrie.

Ce spune Siveco

Siveco a anunţă că o dă în judecată pe fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, pe care o acuză că a lansat în spaţiul public „minciuni şi afirmaţii denigratoare”, după ce a transmis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că este suspect că aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor au fost câştigate de companie. De asemenea, Pătru a susţinut că Irina Socol, fosta şefă a Siveco, a făcut parte sau a fost apropiată de conducerea SRI şi că e posibil ca prietenia lor, pornită la iniţativa lui Socol, să fi fost iniţiată contextul unei acţiuni operative.

„Am fost de-a dreptul şocaţi de calomniile lansate de doamna Ana Maria Pătru la adresa companiei SIVECO România. Informaţiile prezentate nu sunt conforme cu realitatea şi reprezintă încercări de inducere în eroare a opiniei publice de către o persoană care în mod repetat a solicitat foloase necuvenite companiei noastre. În consecinţă, compania SIVECO a decis să o acţioneze în judecată pe doamna Ana Maria Pătru pentru minciunile şi afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public”, a anunţat SIVECO luni seară.

Compania califică drept o copilărie a crede că, „print-un soft auditat, testat şi verficat din punctul de vedere al securităţii s-ar putea frauda votul popular”, „mai ales că rezultatele votului au fost confirmate de numărătorile paralele ale partidelor”, ceea ce înseamnă că nu se poate vorbi despre nicio fraudare.

Ce spune fosta șefă a Autorității Electorale

În scrisoarea transmisă membrilor Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009,  Ana Maria Pătru afirmă că este „evident” că Autoritatea Electorală Permanentă nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului scrutinului şi că este „suspect” faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP.

„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că Siveco, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma Siveco câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a completat Pătru.

Vicepreşedinte al AEP în perioada alagerilor din 2009, ea a precizat că există „suspiciunea rezonabilă” că Irina Socol ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI.

„Instuiţia şi relaţia de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI. În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a subliniat ea.

Ce s-a întâmplat în 2009

Alegerile prezidențiale din România din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului actualului președinte al țării, Traian Băsescu. Acesta a depus jurământul la data de 20 decembrie 2004 și deținea, potrivit Constituției, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidențiale din România care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidențiale care s-au desfășurat odată cu un referendum și primele alegeri prezidențiale din România după aderarea la Uniunea Europeană.

Conform rezultatelor de luni, 7 decembrie 2009, publicate de Biroul Electoral Central, Traian Băsescu a câștigat alegerile cu 50,33% din numărul total de voturi valabil exprimate. Aceste date au rămas provizorii până la validarea lor de către Curtea Constituțională. Curtea Constituțională a validat rezultatele după ce a cerut o renumărare a voturilor anulate; această renumărare nu a dus la o schimbare semnificativă a rezultatelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.