Primarul Dorin Chirtoacă despre manifestaţiile de la Chişinău: un fenomen „inedit”

Dorin Chirtoacă

Dorin ChirtoacăPrimarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, consideră că protestele ce au loc de peste o săptămână în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Capitalei Republicii Moldova constituie un fenomen ”inedit”, pentru că aceste acțiuni sunt îndreptate împotriva unei guvernări proeuropene.

”În Ucraina a fost Maidan. Și în Moldova se vorbește despre același lucru. Noi avem o situație inedită: guvern proeuropean și o manifestație în Piața Marii Adunări Naționale proeuropeană. Mai există și forțe care vor să ne ducă spre Asia. Să nu nimerim cumva în situația când doi se bat, iar al treilea câștigă. Nu-mi amintesc ca în țările baltice, Polonia, Cehia, fie și Romania, integrarea europeană să fi fost accelerată cu asemenea manifestații, cu Maidan în centrul orașului. Lucrurile au loc pe cale evolutivă”, a declarat Dorin Chirtoacă, potrivit moldova.org, preluat de Agerpres.

În opinia sa, alegerile anticipate ar fi o pierdere pentru platforma civică „Demnitate și Adevăr”, organizatoarea protestelor din centrul Chișinăului, și ar destabiliza și mai mult situația din Republica Moldova. ”Lucrurile care se spun în Piață s-au spus și înainte de alegerile parlamentare, ani de zile. În cazul în care am admite că vor avea loc alegeri anticipate, cei care au anunțat că înființează un partid politic, vor lua ei 50% din voturi, vor putea guverna Republica Moldova? Sau, dimpotrivă, vom avea o revanșă a stângii, care să ne ducă în Uniunea Euroasiatică. Și atunci nici ordine, nici lege și nici integrare europeană”, a adăugat edilul Chișinăului.

Cu toate acestea, Dorin Chirtoacă a apreciat că o presiune din partea societății trebuie să existe întrucât „actuala guvernare are multe restanțe la capitolul reforme”, ținând să sublinieze în același timp că organizatorii protestelor trebuie să-și calculeze corect acțiunile.

Mii de persoane au participat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la o nouă manifestaţie împotriva guvernării, protestatarii cerând demisia celor de la conducerea statului, pe care-i acuză de degradarea condițiilor de viață ca urmare a dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, caz numit în mass-media locale drept „furtul secolului”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.