Primăria Sector 1 va amenaja terenul „Diplomaților” din Herestrău. Spațiul va fi accesibil publicului

Clubul Diplomatic

Printr-o hotărâre de îndată a Consiliului Local Sector 1, votată în unanimitate în luna mai, urma ca de la bugetul loc să se aloce bani pentru amenajarea unui teren aflat în administrarea Clubului Diplomatic. Locația cea mai cunoscută a clubului este restaurantul cu același nume care este închiriat până în 2020 la o firmă controlată pe rând în ultimii ani de Dragoș Dobrescu și Puiu Popoviciu. În hotărârea din mai nu se preciza dacă terenul va fi accesibil publicului sau doar membrilor clubului.

În ultima ședință a Consiliului Local Sector 1, din luna septembrie, aleșii locali au adoptat o decizie prin care se precizează clar că terenul de patru hectare al Clubului Diplomatic va fi amenajat cu bani publici, însă acesta trebuie să devină un spațiu deschis tuturor.  Pe 27 septembrie, consilierii locali au aprobat participarea Administrației Domeniului Public Sector 1 la programul comun de acțiuni și măsuri realizat împreună cu Clubul Diplomatic în vederea amenajării și folosirii în scop de agrement a aunui teren în suprafață de 39.574,27 mp situat în Municipiul București, Sector 1, Șoseaua București-Ploiești nr. 2B (în Parcul Herestrău), se precizează în hotărârea adoptată.

Alte prevederi adoptate

Toate cheltuielile ocazionate de punerea în aplicare a prevedrilor art.1 se suportă din bugetul Administrației Domeniului Public Sector 1.

Cele două părți înțeleg și convin să se angajeze într-un partneriat activ în vederea amenajării, redării circuitului de relaxare și agrement, întreținerii și exploatării omobilului teren aflat în folosința Clubului Diplomatic București.

Clubul Diplomatic are obligația să ia măsurile necesare pentru a fi permis accesul liber al publicului în incinta obiectivului de relxare și agrement, după amenjarea acestuia.

Administrația Domeniului Public Sector 1 se obligă să execute lucrările de igienizare, amenajare și doatere cu mobilier specific a trenului. Mai mult, taxele aferente proprietății vor fi achitate tot de la bugetul public.

Decizia din 15 mai

Pe 15 mai, primarul Daniel Tudorache a convocat o ședință de îndată a Consiliului Local Sector 1 cu un singur punct pe ordinea de zi. Era vorba de o solicitare a Corpului Diplomatic București din 16 septembrie 2016 prin care ONG-ul își arată disponibilitatea să lase municipalitatea să investească pe un teren de aproape patru hectare de lângă Parcul Herestrău. “Administrația Domeniului Public Sector 1 dorește să amenajeze (locuri de joacă, spații verzi, ale, pază sa) și să întrețină terenul amplasat în Șos. București-Ploiești nr. 2, parcela nr.2 din domeniul de Est al corpului de proprietate, în suprafață de 39.574,27 metri pătrați, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea MAE si Clubul Diplomatic București (prin Protocolul de Predare – Primire cu nr. 197/25.04.2017, respectiv nr. 5231/19.04.2017)”, se preciza în proiectul inițiat de primărie.
De la Biroul de presă al Primăriei Sector 1 ni s-a comunicat, după încheierea ședinței de îndată a Consilliului Local, că “proiectul a fost votat cu unanimitate”.

Asta înseamnă că în perioada următoare municipalitatea va iniția încă un proiect prin care se va preciza suma pe care urmează să o aloce în spațiul preluat doar pentru investiții și amenajare de la Clubul Diplomatic București. “Cheltuielile generate de preluarea terenului în suprafață de 39.574,27 metri pătrați pentru amenajarea și întreținerea lui vor fi suportate din bugetul Administrației Domeniului Public Sector 1”, se precizează chiar în hotărârea votată luni de consilierii locali. Un ales în consiliul local a apreciat că amenajarea a patru hectare de teren lângă Herestrău va înseamna o investiție minimă de undeva la 4-5 milioane de lei.

harta cadastru

De ce vrea primăria să investească pe terenul altuia

Din hotărârea de consiliu local votată luni, reiese că Valentin Badea, șef serviciu la Spațiu Verzi din Primăria Sector 1 a întocmit la solitarea primarului Daniel Tudorache un raport din care reiese că zona verde care acum este în administrarea Corpului Diplomatic București poate deveni “o oază de verdeață ce poate fi pusă la dispoziție locuitorilor din Sectorul 1”.
Terenul are ieșire la lac, lac ce face parte din lanțul de lacuri antropice al râului Colentina, putând fi amenjat pentru agrement. Pe acest teren se pot desfășura acțiuni socio-culturale și de divertisment, mai precizează Valentin Badea. Consilierii locali și angajații primăriei nu știau până la publicarea acestui material dacă intrarea în viitoarea “oază de agrement” se va face cu taxes au nu, așa cum se întâmplă și în acest moment.

Reprezentanții Clubului Diplomatic ne-au transmis că asociația nu are bani pentru a amenja terenul care va fi întreținut de Primăria Sector 1 și că din acest motiv au făcut un protocol cu administrația locală care să investească în terenul pe care îl administrează.

Cine sunt diplomații din Clubul Diplomatic București

Terenul de lângă Parcul Herestrău a intrat la începutul anului și în atenția Primăriei Generale a Municipiului București, în ianuarie consilierii generali au votat un proiect prin care solitau ca terenul să treacă din proprietatea publică a Ministerului Afacerilor Externe în cea a Primăriei Capitalei. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.
De altfel, prin decizia Guvernului României din 27 octombrie 1996, Ministerul Afacerilor Externe primea în administrare terenul „pentru desfăşurarea activităţilor specifice Clubului Diplomatic Bucureşti”.
De atunci s-a acreditat ideea că acest Club al Diplomaților este direct al MAE. Total fals, este un ONG care a avut norocul să primească 19 hectare de teren în buricul verde al Capitalei. MAE duce diplomați și invitați aici, însă achită notele de plată, așa cum reiese de pe site-ul de achiziții al ministerului. De altfel, și reprezentanții ministerului ne-au confirmat că MAE nu are parte de nicio gratuite la Club în schimbul terenului de 19 hectare.

Ce scrie la Cadastru

Confom Cărții Funciare înregistrate un an mai târziu, 1997, a proprietății de la adresa Șos. București-Ploiești nr. 2, rezultă că în anul 1997 un teren de 19 hectare (194.127 mp). În anul 2001, primarul Traian Băsescu acordă și autorizația de construire a exclusivistului restaurant. Clubul Diplomatic Bucureşti are astăzi 8 terenuri de tenis pe zgură, două piscine în aer liber, 2 restaurante (unul în Pavilionul central), teren de golf cu şase găuri, driving-range, mini-teren de fotbal.

Clublul Diplomaților București se dorește a fi continuatoarea Asociaţia „Cercul de sporturi Băneasa”, organizația care a amenajat în perioada interbelică Parcul Herestrău. În 1922, Asociaţia „Cercul de sporturi Băneasa” primea de la primărie 15 ha pentru a-şi face „terenuri de golf, polo pe iarbă, tenis, înot, canotaj, manej de obstacole, tir de porumbei etc” cu condiţia să amenajeze restul „Parcului naţional” (actualul Herăstrău). Altfel spus, amenajarea a mai bine de 30 de ha, pe cheltuiala asociaţiei. Printre membrii fondatori se aflau personalităţi ilustre ca: Alexandru Marghiloman, Prinţul Ghica, Barbu Catargiu, Principele Barbu Ştirbey, Negroponte etc.

Grupul de la Monaco la Clubul Diplomaților

Conform datelor de la Cartea Funciară, în urmă cu cinci ani Clubul Diplomaților București semnează un contract de de locațiune nr. 90 din 27.01.2012 cu societatea Hotpoint Netwok srl. În cadrul acestui înțelegeri, firma respectivă are închiriat restaurantul Clubul Diplomatic până în 2020.

Hotpoint Network este înființată doar un an înainte de a primi contractul de închiriere de la Clublul Diplomaților. În 2011, la înființare, asociații egali sunt Cătălin Lăscuț și Cristina Robu.
Cătălin Lăscuţ este fiul lui Pavel Lăscuţ, fostul şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor.

În noiembrie 2011, Lăscuț este înlocuit cu un offshore cipriot Aisipa Limited. Firma căsuță poștală avea lăgături tot cu Lăscuț jr. Aisipa este acționat și la Santo International SRL din Oradea, firmă care deținea un magazin duty-free al lui Lăscuț din Moldova Nouă. Aispa Limited a avut acțiuni și la o societate a lui Lăscuţ, Babel Industries.

În februarie 2014 se schimbă cu adevărat acționariatul la Hotpoint Network, prin faptul că Chandler Media SRL ajunge să dețină 90%, iar Felix Daniel Ungureanu păstrează 10%. Ultimul este un apropiat al lui Dragoș Dobrescu, unul dintre investitorii imobiliari controversați care deține grupul de firme Monolit. Dobrescu este implicat în mai multe denunțuri și anchete penale care îi vizează pe Neculai Onțanu (fostul primar al Sectorului 2) sau Elena Udrea. Ungureanu este unul dintre interpușii folosiți de Dobrescu în retrocedările din Sectorul 6 care au dus la condamnarea fostului primar Cristian Poteraș. Astfel, Ungureanu a primit pe numele său un teren retrocedat de Poteraș către Viorica Vasiloiu. Fără știința femeii, proprietatea a fost trecută pe numele lui Ungureanu, așa cum reiese din rechizitoriu DNA.

Chandler Media este administrată de Sandra Enciu, iar unicul asociat este Chandler Commercial Inc, un ofshore din Panama administrat de același Ungureanu. Sandra Emciu are funcția de administrator în mai multe societăți care fac parte din grupul Monolit al lui Dragoș Dobrescu, este vorba de Monolit Construct Division, Monolit Park Towers, Monolit Administrativ Primăverii, Monolit Square sau Monolit Offices.

În iunie 2016, cu o investiție de 50 de lei, Constantin Sebeșanu (40 de lei pentru 16%) și Viorica Ioniță (10 lei – pentru 4%) preiau 20% din Hotpoint Network. În august 2016, Chandler Media, compania controlată de oamenii lui Dragoș Dobrescu, cedează și restul de 80% din Hotpoint Network către Constantin Sebeseanu.
Constantin („Tinu”) Sebeşanu deţine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe. Acesta a coordonat activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme deţinute de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu care a lucrat încă din 2001, participând la lansarea pe piaţă a hotelului Howard Johnson. Cei doi au lucrat şi la restaurantele Casa Doina, dar şi la reţelele Pizza Hut şi KFC. Este totodată şi preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), înfiinţată la sfârşitul anului trecut.
Atât Dobrescu, cât și Popoviciu fac parte din așa numitul grup de afaceriști de la Monaco. Printre membrii acestui club de oameni de afaceri fac parte: Florian Walter (Romprest), Dumitru Nicolae (Dragonul Rosu), și Elan Schwartzenberg.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.