Premierul luxemburghez Xavier Bettel a fost primit de primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor

0
37

Premierul luxemburghez Xavier Bettel se află sâmbătă într-o vizită oficială la Sibiu pentru a marca împlinirea a zece ani de când Sibiu şi Luxemburg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană.

El l-a omagiat pe fostul cancelar german Helmut Kohl, care a încetat din viaţă, spunând că acesta făcea parte dintre acei europeni care cred că trebuie să trăim împreună şi că a fost unul dintre actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene.

„Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a avea această intervenţie, într-un cadru oficial şi să mă gândesc la un om care ne-a părăsit ieri şi care făcea parte dintre acei europeni care cred că trebuie să trăim împreună. (…) Prietenia şi Europa este un proiect comun, el a fost unul din actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene. (…) Ieri un mare om ne-a părăsit, un mare om al Germaniei şi un mare om al păcii. Dacă astăzi putem fi împreună este pentru că au fost oameni care au avut curajul de a construi lucruri şi a se baza pe schimburi şi respectul către celălalt”, a spus Xavier Bettel.

El a fost primit la Primăria Sibiu de primarul oraşului, Astrid Fodor, care a apreciat că ”fără Luxemburg, Sibiul nu ar fi fost Capitală Culturală”. ”Avem ocazia să marcăm împreună zece ani de la succesul Capitalei Culturale Europene. Sibiul nu ar fi putut aniversa fără Luxembourg cei zece ani de la acest moment deoarece, fără parteneriatul cu Luxemburg, Sibiu nu ar fi obţinut acest titlu pentru că în anul depunerii candidaturii România nu era o ţară membră a UE”, declarat Astrid Fodor.

Edilul a vorbit despre legăturile istorice pe care municipiul Sibiu le-a avut cu Luxemburg, încă din secoul al XII-lea. ”Sibiu era oricum legat de Luxemburg prin istorie, deoarece emigranţii fac parte dintre fondatorii Sibiului în sec al XII-lea cele două comunităţi s-au reconectat în 2002, printr-un proiect de renovare a Casei Luxembourg din centrul oraşului. În 2004, prin obţinerea în tandem a titlului de Capitală Culturală Europeană Luxembourg şi Sibiu au devenit coechipieri într-un parteneriat benefic pentru ambele părţi”, a mai spus Astrid Fodor.

LĂSAȚI UN MESAJ


*