Prefectul de Galați, Dorin Otrocol, a fost schimbat din funcție după reacția la inundațiile din ultimele zile

Țara rămâne în noroi inundaţii asigurarea obligatorie de locuințe

Prefectul de Galați, Dorin Otrocol, a fost înlocuit vineri din funcție după ce președintele și premierul au criticat modul în care autoritățile locale au acționat la inundațiile din ultimele zile.

Aproximativ 1.300 de persoane din 22 de localități lovite de viituri au fost evacuate de autorități din calea apelor. Unele se refugiaseră în podurile caselor și așteptau să fie salvate, iar autoritățile au cerut ajutorul Armatei pentru că autoritățile nu făceau față.

Cei mai mulți oameni au fost evacuați din localitățile Pechea, Cuza-Vodă, Slobozia Conachi, cel mai grav lovite de puhoaie. Ministerul Apărării a anunțat că „detașamente de militari din Garnizoană Galați, însumând un efectiv de aproape 50 de angajați, acționează, în prezent, la solicitarea autorităților locale, pentru limitarea efectelor inundațiilor din zonă”.

Președintele Klaus Iohannis a joi proceduri, reguli și intervenții mult mai clare autorităților în situații de criză, de dezastru. El a criticat faptul că autoritățile din România sunt luate mereu pe nepregătite în aceste situații.

„Am văzut la televizor că în cinci localități din Galați am avut zilele trecute inundații. I-am rugat pe colegii mei să sune la toate autoritățile de acolo și să-mi spună ce s-a întâmplat și ce cred oamenii de acolo că ar fi fost bine și ar fi trebuit să se facă. S-a vorbit cu cei cinci primari și cu șeful ISU și am aflat că toate comunele se află pe pârâul Suhu, am aflat că albia nu a fost întreținută prea bine, că acum câțiva ani au fost investiții la un baraj, investiție abandonată, și că, din fericire, nu sunt victime omenești. Toată situația m-a întristat și sunt alături de oamenii care au suferit acolo, pentru că, chiar dacă nu sunt victime și pagube majore, este o tragedie dacă întreagă gospodărie este inundată”, a declarat Iohannis. „Autoritățile au intervenit imediat după ce jurnaliștii au transmis ce se întâmplă acolo”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a subliniat că situația putea fi alta, dacă s-ar fi realizat barajul în amonte. „Este nevoie de proceduri, reguli, intervenții mult mai clare și este nevoie să intervenim mult mai devreme, înainte să se întâmple dezastrul acolo unde este posibil. Inundațiile ne iau prin surprindere. Nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj și să decolmatam șanțurile”, a punctat șeful statului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.