Planul Integrat de Dezvoltare Urbană: Bulevardul Unirii ar putea deveni pietonal

Bulevardul UniriiPe porţiunea dintre Piața Unirii și Palatul Parlamentului, Bulevardul Unirii ar putea deveni pietonal, în cinci etape, potrivit unui proiect care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, prezentat miercuri la Comisia Tehnică de Urbanism de la Primăria Capitalei.

În prima etapă se va construi în Piaţa Constituţiei o mare parcare subterană cu o capacitate 1.000 de locuri, pentru a fi mutate acolo mașinile parcate pe  bulevard, apoi va fi desființat un sens de circulație, circulația fiind mutată pe benzile rămase și zona reamenajată. În ultima etapă, mașinile nu vor mai putea circula deloc, pe această porţiune din bulevard fiind permis doar accesul mijloacelor de transport în comun și al bicicletelor.

Inițial, proiectanții doreau să desființeze doar benzile de circulație aflate pe o parte a fântânilor arteziene de pe Bulevardul Unirii, însă locuitorii din zonă nu au fost de acord cu această soluție, deoarece eventualele terase ce ar apărea în zonă ar perturba liniștea și au fost nemulțumiți şi cei care se aflau pe partea pe care rămânea traficul auto, menţionează HotNews.

„Centrul nu este un cartier dormitor. Oamenii de acolo au fost foarte încinși și agitați în mod gratuit. Până la urmă s-a ajuns la o strategie în cinci etape. Strategia noastră este să eliberăm Bulevardul Unirii de mașini  și să le mutăm într-un parcaj subteran în Piață Constituției. în ultima etapă se va pietonaliza complet bulevardul și va deveni o mare promenadă fără mașini. în a două etapă se aduc la același nivel străzile și trotuarele și se reamenajează zonă.  în a treia etapă, bandă de circulației din sud se elimină și cea din dreaptă se transformă într-o bandă cu dublu sens. Acele parcări aflate de-a lungul bulevardului vor dispărea. Apoi se elimină și această bandă de circulație și va deveni un mare bulevard pietonal. Autobuzele vor putea să circule în continuare pe acest bulevard”, a explicat Mario Kuibus, arhitectul care realizează acest proiect.

Pe parcursul celor cinci etape, fântânile arteziene de pe Bulevardul Unirii vor modernizate. Se va pune mobilier urban nou, cișmele, meșe de șah și parcări pentru biciclete și un turn de observație spre Piața Unirii. De-a lungul promenadei se vor amplasa pavilioane pentru cafenele și ceainării. Fântânile arteziene vor păstra amprenta celor vechi, dar vor fi 3 D.

Arhitecții spun că traficul de pe Bulevardul Unirii va fi distribuit pe arterele adiacente.  Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism au fost reticienti privind acest proiect şi au pus punând mai multe întrebări referitoare la felul cum va fi mutat traficul auto, dar și la utilitatea acestui proiect. „Avem nevoie de argumente clare, ce impact va avea asupra traficului această soluție, să vedem niște cifre. Apoi, acest bulevard este unul pustiu acum, nu se plimbă oamenii pe el. Cum veți aduce oamenii aici, că să nu facem acest proiect degeaba?”, a declarat Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism.

Arhitecții care fac proiectul spun că tocmai faptul că bulevardul va fi reamenajat și transformat într-un spațiu public autentic în care oamenii își pot petrece timpul liber, va anima zona.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.