Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa depune plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep

plângere împotriva Charlie Hebdo Scandalul Charlie Hebdo – Simona Halep. Caricatura care a stârnit un val de ură

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) depune plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep.

”Am decis să deschidem un proces împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, pe de o parte pentru că şi-a permis să se atingă de Simona Halep, iar pe de altă parte pentru ironizarea comunităţii de români din Franţa”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE, la Antena 3, citat de News.ro.

Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Roland Garros publicând sub titlul „O româncă câştigă Roland Garros-ul” o caricatură reprezentând o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune „Fier vechi, fier vechi”.

Plângere împotriva Charlie Hebdo după caricatură

Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, a transmis, la solicitarea News.ro, că libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamenate, dar caricatura cu Simona Halep nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze.

„Victoria istorică a Simonei Halep la turneul de la Roland Garros reprezintă un imens motiv de mândrie pentru Ambasada Franţei care vede în ea un simbol frumos şi puternic, cu numai câteva luni înainte de deschiderea sezonului România-Franţa. Acest sezon ne va permite să reînnoim şi să consolidăm legăturile dintre România şi Franţa în toate domeniile, inclusiv în cel sportiv. Orice s-ar putea gândi despre acest desen, trebuie să amintesc că libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamentale ale Republicii Franceze. Această publicaţie nu îl angajează decât pe propriul său autor şi nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze”, se arată în declaraţia ambasadorului Franţei.

Zilele trecute, publicația franceză de satiră, Charlie Hebdo, a dat publicității o caricatură în care era portretizată campioana lumii la tenis, Simona Halep sâtnind un val de ură. Deasupra desenului scria „O româncă a câștigat Roland Garros”, iar sub această caricatură era trecut textul: „Fier vechi, Fier Vechi!”.

O bună parte din publicațiile din România, dar și o parte dintre români au sărit ca arși din cauza desenului publicat de revista franceză. Motivele? Ba că este un atac la imaginea României, ba că suntem văzuți ca fiind țiganii Europei și ne-au jignit pe toți. Valul de ură stârnit de această publicație este departe de a se fi terminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

*