Firea aruncă bomba: nu Videanu, ci Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși. PMB spune că nu vor apărea blocuri

salvarea Parcului Brâncuși Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși Negoiță pentru Parcul Brâncuși

Nu Adriean Videanu, ci Sorin Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși. O spune negru pe alb Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, într-un comunicat dat publicității după protestele locuitorilor din zonă. PMB dă asigurări că aici nu vor fi construite blocuri și că Parcul Brâncuși va rămâne zonă verde.

”Facem mențiunea că actualul proprietar a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011, prin Dispoziția Primarului General nr. 13660. La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea ca spațiu verde și ca loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de construcții ilegale (circa 340 de garaje)”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

La rândul nostru, facem mențiunea că în 2011 primar general al Capitalei era Sorin Oprescu, nu Adriean Videanu, așa cum a lăsat să se înțeleagă în nenumărate rânduri actualul edil al Sectorului 3, Robert Negoiță. Pe de altă parte, Primăria Sectorului 3, atunci când a amenajat parcul prin ridicarea garajelor, era condusă de Liviu Negoiță (PDL).

Deci nu Adriean Videanu, ci Sorin Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși. Chiar dacă se pretindea independent, Sorin Oprescu a fost susținut în candidaturile sale la Primăria Capitalei de către PSD, partid care i-a făcut primari și pe Gabriela Firea, și pe Robert Negoiță.

Recent, Robert Negoiță a început demolarea Parcului Brâncuși, ca urmare a unei hotărâri judecătorești care obliga Primăria să elibereze zona de toate construcțiile și mobilierul urban prezente aici. Această situație i-a făcut pe locuitorii din zonă să iasă la miting, după ce au dispărut terenul de sport, locul de joacă pentru copii și țarcul pentru câini.

Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși, Firea spune că rămâne zonă verde

“Avem aceeași dorință, ca și a locuitorilor din zonă, ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Ne dorim sa  găsim o soluție, ca și în cazul celor 4,6 hectare de spațiu verde recuperate din Parcul Verdi și îi asigur pe bucureșteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public să primeze. Recuperarea spațiilor verzi retrocedate de-a lungul anilor este și va rămâne o preocupare constantă a mandatului meu. Există pârghii legale pe care le analizăm, pentru a readuce în proprietatea orașului Parcul Brâncuși, în beneficiul locuitorilor din zonă, având în vedere că la data retrocedării acest teren era amenajat ca spațiu verde și că pentru amenajarea  sa au fost realizate investiții din fonduri publice. Vestea bună este aceea că, încă din ianuarie, am promovat, la Primăria Capitalei, un act normativ care a plasat terenul sub interdicție temporară de construire”, spune Gabriela Firea, citată în comunicatul PMB.

Municipalitatea precizează că Parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG), ca zonă de locuit (L3a  – subzona locuinţelor colective medii cu P+3 – P+4  niveluri formând ansambluri preponderent rezidenţiale situate în afara zonei protejate). Cu toate acestea, terenul se află în prezent sub “interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde”, interdicție prevăzută în HCGMB nr. 49/2019. Este vorba despre Hotărârea prin care a fost aprobat, în luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care încadrează terenul tot în categoria L3a, dar cu această interdicție, arată PMB. ”Inițiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, această mențiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat ani de zile ca spații verzi”, menționează comunicatul.

Tot aici se precizează, cu privire la Comisia municipală pentru analiza și identificarea soluțiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate și amenajate ca spații verzi sau locuri de joacă pentru copii, că aceasta a fost înființată prin DPG nr. 901/13.07.2017, ca urmare a indentificării mai multor astfel de situații. Suprafețele totale restituite în natură, care reprezentau spațiu verde din parcuri în Municipiul București, conform evidentelor la nivelul anului 2017, însumau aproximativ 36 de hectare, iar cele care reprezentau spații verzi/locuri de joacă – de aproximativ 23 ha.

Trăgând linie, Sorin Oprescu a retrocedat Parcul Brâncuși.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.