Cinci oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov, gaura neagră pe care o vor astupa copiii noștri

oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov Autostrada București-Ploiești

Guvernul a primit cinci oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov, care se vrea a fi construită în parteneriat public-privat, a anunțat Palatul Victoria luni seara, în ultima zi de depunere a ofertelor.

”Ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din România, depuse la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, sunt analizate de către o Comisie de evaluare, care include şi experţi cooptaţi, reprezentanţi ai partenerului public. Ofertele au fost deschise în prezenţa investitorilor privaţi care au depus solicitarea de participare la acest proiect”, se arată în comunicatul Guvernului, care însă nu precizează cine a depus oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov.

S-au  mai primit oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov, dar au fost fără finalizare

Nu este pentru prima oară când Guvernul încearcă să atribuie concesiunea pentru acest segment de autostradă. Ultima oară, procedura a eșuat în 2015.

Concesiunea a fost atribuită în decembrie 2013 asocierii Vinci-Strabag-Aktor, iar în ianuarie 2014 Guvernul României a semnat cu asocierea un memorandum. Apoi, în iunie 2015, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ioan Rus, anunța că se renunță la proiect: ”Am chemat reprezentanții firmei franceze și i-am anunțat că nu mai așteptăm să facă rost de bani. Au avut la dispoziție aproximativ 18 luni să ne prezinte sursa de finanțare. Francezii au plecat acasă”.

În 2013, premierul Victor Ponta declara categoric că în 2016 nu va mai candida la nicio funcţie politică dacă până atunci nu va fi gata autostrada. Drumul de viteză nu a fost gata, dar Ponta a candidat din nou și acum este deputat.

Concesiunea denunțată în 2015 a fost a treia de acest fel ratată pentru Autostrada Comarnic-Brașov, care acum s-a transformat în autostrada Ploiești-Brașov. Primele două fuseseră semnate de miniștrii Miron Mitrea (prim ministru Adrian Năstase) și Radu Berceanu (premier Emil Boc).

Oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov. Scump, doamnă, scump

Ce ”uită” să spună primul ministru Viorica Dăncilă este că nicio companie de construcții, nici chiar un consorțiu internațional puternic, nu va ”aduce de acasă” 1,3 miliarde de euro.

Așa cum s-a văzut și la încercările anterioare cînd s-au primit oferte pentru Autostrada Ploiești-Brașov în parteneriat piublic-privat, constructorii vor încerca să se împrumute la bănci pentru a face rost de această sumă. În atari condiții, adăugând și dobânzile percepute de instituțiile de credit, suma alocată proiectului va crește exponențial.

Potrivit proiectului de concesiune publicat în ianuarie 2015 de Minsterul Transporturilor, Autostrada Comarnic-Brașov (adică fără porțiunea Ploiești-Comarnic) ar fi urmat să coste statul român 8,5 miliarde de euro, adică 160 milioane de euro pe kilometru. Acest preţ record urma să fie plătit de statul român în cei 26 de ani cât urma să dureze concesiunea. Documentul cu informațiile legate de proiectul de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov a fost făcut public la acea vreme de Ministerul Transporturilor. În document erau informațiile prezentate în 2014, când fusese semnat memorandumul între Guvern și concesionarul Vinci-Aktor-Strabag – lungimea de 53 de km, costul de 1,8 miliarde de euro pentru construcție și poiectare şi valoarea taxei de 7 lei pe autoturism. În plus, apărea suma pe care statul român ar fi urmat s-o plătească firmei concesionare: 325,2 milioane euro anual. În cei 26 de ani cât ar urma să dureze concesiunea, statul român ar fi trebuit să plătească în total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostradă.

Cetateanul.net a demonstrat că construcția acestei autostrăzi nu se justifică și că va fi o gaură neagră pe care o vor astupa copiii noștri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.