Muzeul secret al lui Darius Vâlcov: 101 tablouri confiscate de procurorii DNA

dosarul publicării protocolului SRI - Parchetul General

Fostul ministrul al Finanțelor Darius Vâlcov, cercetat pentru corupție, trebuie să dea explicații procurorilor pentru cele 101 de tablouri ale unor pictori celebri, ascunse în casele unor cunoscuți, și care i-ar aparține. Vâlcov nu este singurul colecționar de artă din Parlament.

Darius Valcov
Darius Vâlcov

Procurorii anticorupție au descoperit că fostul ministru de Finanțe avea și alte secrete bine ascunse, pe lângă activitățile comerciale incompatibile cu calitatea de demnitar sau ”birul” pe care-l percepea unor oameni de afaceri pentru a le încredința lucrări de la primărie, pe vremea când era edil al Slatinei.

Arta este pasiunea secretă a lui Darius Vâlcov. Colecția de artă a acestuia număra nu mai puțin de 101 tablouri semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu sau Nicolae Toniţa.

O pasiune nemărturisită nici în declarația de avere a fostului ministru. În ciuda comorii confiscate, declaraţia de avere a lui Vâlcov este ”curată”: în ea nu apar nici terenuri, nici case, iar valoarea declarată a obiectelor de artă şi a bijuteriilor, la grămadă, este 62.000 de lei. Or, numai tabloul de Renoir găsit de anchetatori în seiful ascuns al lui Vâlcov este cotat pe piață la peste 500.000 de lei (114.000 de euro), scrie adevarul.ro.

Muzeul secret al lui Vâlcov

tablou ValcovMicul ”muzeu” a lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziționeze mai multe locuințe situate în Bucureşti (o locaţie), Slatina (patru locaţii) şi o localitate din judeţul Olt.

Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor. Pânzele de preţ au fost ascunse în grabă după ce procurorii au început ancheta împotriva ”părintelui” noului Cod fiscal.

În urma percheziţiilor, notează anchetatorii, au fost găsite 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă. Procurorii menţionează că Vâlcov deţine şi opere ale altor pictori.

Cel care ar fi cumpărat aproape toată colecţia secretă a lui Darius Vâlcov ar fi fost chiar fostul lui şofer din vremea când era primar la Slatina, Lucian Șușală.

Tot el le-ar fi şi spus procurorilor unde sunt ascunse pânzele. Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală. Surse din interiorul anchetei spun că Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.

Oamenii legii insistă că, deși le-a cumpărat legal, Vâlcov nu avea cum să dețină banii necesari acestor achiziții extrem de scumpe. Procurorii bănuiesc că tablourile au fost cumpărate de Darius Vâlcov cu banii primiți din șpăgi și din activitățile comerciale incompatibile cu statulul său de demnitar.

Plasat în arest la domiciliu

La sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii Curții Supreme au decis ca Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu. Măsura instanței este valabilă până la 24 aprilie. Vâlcov fusese reținut de procurori la 25 martie, după ce Senatul a avizat cererea DNA de reţinere şi arestare a sa.

DNA îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate. În acelaşi dosar, fostul ministru este suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuși.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.