Metroul lui Băsescu, ”omorât” timp de nouă ani de nesimțirea și delăsarea autorităților

metroul lui Băsescu

Cel mai mare aeroport al țării este, practic, izolat de București, pentru că metroul lui Băsescu a fost uitat în sertar. Și asta nu pentru că nu ar fi bani, ci doar din cauza lipsei de voință politică. Un eufemism, pentru că, de fapt, este vorba de nesimțire și delăsare din partea politicienilor, care, dacă trebuie să ajungă la Otopeni, se urcă pe bancheta din spate a unei limuzine și merg liniștiți cu antemergătorul cu girofar.

Teoretic, Magistrala 6 de metrou, metroul lui Băsescu, ar fi trebuit să fie gata anul trecut. În 2010, Traian Băsescu, la acea vreme președinte al României, semna la Tokyo un acord de împrumut cu Banca Japoneză de Dezvoltare și Cooperare (JICA) tocmai pentru realizarea unei legături subterane de viteză care să lege centrul Bucureștiului de Aeroportul Henri Coandă.

Împrumutul, în valoare de 41,87 milioane de yeni (aproximativ 320 milioane de euro), era destinat proiectării și, parțial, construcției acestei magistrale de metrou. Parțial, pentru că, în realitate, costurile sunt mai mari, dar diferența ar fi putut fi acoperită din bani nerambursabili de la Bruxelles.

Ei bine, ce au făcut politicienii noștri? Nimic. Nu au început construcția liniei de metrou cu banii japonezi și abia acum, în al 12-lea ceas, se dau de ceasul morții să obțină finanțare de la Bruxelles. Iar Comisia Europeană cere clarificări peste clarificări, tocmai pentru că birocrații de la București nu au știut cum să-și „vândă marfa” în Capitala Belgiei.

Creditul japonez avea o perioadă de grație de șapte ani, care a expirat în 2017, moment din care România ar fi trebuit să înceapă să ramburseze împrumutul, adică să plătească rate pentru niște bani de care nu s-a atins. Și nu ar fi fost vorba de bani puțini. Doar dobânda anuală la credit, de 1,7% (în treacăt fie spus, o dobândă excelentă, nesperat de mică în comparație cu cele practicate pe piețele financiare internaționale), ar fi însemnat 5,44 milioane de euro pe an.

Am scăpat, deocamdată, de plată la creditul pentru metroul lui Băsescu. „S-au mai făcut înțelegeri care nu au fost făcute publice și s-a prelungit valabilitatea creditului, cu modificarea corespunzătoare a perioadei de grație și a celei de rambursare”, au declarat pentru „Cetățeanul” surse bine avizate în domeniu. Cu alte cuvinte, politicienii noștri au preferat să renegocieze termenii împrumutului decât să se apuce de treabă și să facă prima excavație.

Contre cu oficialii de la Bruxelles pe metroul lui Băsescu

Asociaţia Pro Infrastructură a avertizat recent că Magistrala 6 de metrou (1 Mai – Aeroport Henri Coandă) va avea finanţare europeană nerambursabilă asigurată doar pe jumătate din distanţă, din cauza eşecului autorităţilor române de a lămuri îngrijorările exprimate de Comisia Europeană.

„Magistrala de metrou M6 (1 Mai-Aeroportul Otopeni) va avea finanţare europeană nerambursabilă asigurată doar pe jumătate din distanţă, adică doar până la Staţia Tokyo. Decizia vine în urma eşecului autorităţilor române de a lămuri îngrijorările exprimate de Comisia Europeană (CE) prin scrisoarea (Request for Clarifications) trimisă la Bucureşti în 16.02.2018”, se arată într-o postare pe Facebook.

Ironia sorții: să ai bani de la Bruxelles doar până la stația Tokyo, când împrumutul cu japonezii a fost semnat la Tokyo. În atari condiții, singurul beneficiar real al magistralei de metrou va fi miliardarul fugar Puiu Popoviciu, dat fiind faptul că stația Tokyo ar urma să fie amplasată chiar la mall-ul său – Băneasa Shopping City.

Din februarie şi până în septembrie 2018, au fost mai multe runde de dialog între partea română şi specialiştii europeni, iar pe 6 noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a confirmat public că vom primi bani doar pentru sectorul 1 Mai – Tokyo, adică șase staţii din totalul de 12. „Valoarea totală estimată este de aproximativ 6,35 miliarde lei (inclusiv TVA), din care fondurile europene vor acoperi doar 2,36 miliarde. În jur de 416,5 milioane lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, iar aproape 1,46 miliarde lei vor veni din împrumutul JICA (Guvernul Japoniei)”, mai spuneau cei de la Pro Infrastructură.

Ponta, Cioloș și Dragnea au ținut la sertar metroul lui Băsescu

Lucrurile au ajuns în acest punct din cauza delăsării și nesimțirii politicienilor. La scurt timp după ce împrumutul japonez a fost parafat, în fruntea Guvernului a venit Victor Ponta. Nu numai că nu a dat bani – de la buget, nu de la el din buzunar – pentru metroul de Otopeni, ba chiar a și tăiat finanțarea pentru cel de Drumul Taberei, Magistrala 5, care nici acum nu este gata, spre exasperarea locuitorilor din acest aglomerat cartier al Capitalei.

După Guvernul Ponta a venit Guvernul Cioloș, în al cărui mandat de numai un an s-au schimbat doi miniștri ai Transporturilor – Dan Costescu și Sorin Bușe. Așa că nici în acea perioadă nu s-a făcut nimic, pentru că nici nu se acomoda bine un ministru la etajul 1 al Palatului CFR că deja venea altul.

Apoi, au venit guvernele lui Liviu Dragnea, trei la număr (până acum). Și iar s-au schimbat miniștrii Transporturilor ca pe bandă rulantă – Răzvan Cuc, Felix Stroe și Lucian Șova. Ultimul dintre ei este acum demisionar. Deh, șefului PSD nu-i arde de metroul de Otopeni, ci de amnistie și grațiere – mai exact, cum să scape de pușcărie.

Metroul lui Băsescu. 12 stații noi până la Otopeni

Magistrala 6 a metroului bucureștean, care ar porni de la Gara de Nord pe Magistrala 4, ramificându-se la stația 1 Mai, ar urma să aibă 12 stații:

  1. Pajura
  2. Expoziţiei
  3. Piața Montreal
  4. Gara Băneasa
  5. Aeroportul Băneasa
  6. Tokyo – la Băneasa Shopping City
  7. Washington – la intersecția Șoselei București-Ploiești cu strada Jandarmeriei și Bulevardul Liviu Librescu, în zona Institutului de Meteorologie
  8. Paris – lângă Liceul Francez Anna de Noailles și Țiriac Auto Service
  9. Bruxelles – la nord de Centură, la intrarea în Otopeni
  10. Otopeni – în orașul Otopeni, de-a lungul Căii Bucureştilor, la intersecția cu strada 23 August
  11. Ion I. C. Brătianu – în lungul Căii Bucureştilor, între străzile Zborului și Nicolae Grigorescu
  12. Aeroportul Otopeni

Metrorex: licitația pentru metroul lui Băsescu va fi lansată în acest an

La solicitarea Cetățeanul, conducerea Metrorex a precizat că în această perioadă se revizuiește documentația pentru atribuirea contractelor de execuție a lucrărilor de structură pentru Magistrala 6. ”Procedura de licitație pentru atribuirea contractelor de execuție lucrări de structură este estimată a fi demarată în primul trimestru al anului 2019, termenul de începere a lucrărilor este condiționat de perioada de derulare a licitației”, se arată în răspunsul Metrorex. Conducerea companiei mai precizează că până în acest moment s-au folosit 8,8 milioane de euro din împrumutul de la JICA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.