Meleșcanu, acuzat că și-a numit fiul vitreg consul al României la Strasbourg

Teodor Meleşcanu fiul vitreg consul
Teodor Meleșcanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost acuzat că și-a numit fiul vitreg consul al României la Strasbourg.

Acuzațiile vin de la Bazil Popovici, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, care s-a prezentat luni la Parchetul General pentru a fi audiat în legătură cu plângerea depusă pe numele ministrului.

„Este un caz foarte simplu. Ministerul Afacerilor Externe a organizat un concurs, despre care domnul ministru Meleşcanu avea cunoştinţă, pentru că l-am informat chiar eu, dacă nu l-au informat departamentele din MAE. Şi domnul Meleşcanu, ignorând total concursul, pe care ar fi putut în definitiv să-l anuleze administrativ, printr-un pretext sau altul, şi-a numit propriul fiu vitreg pe acel post, ca într-o ţară bananieră. Acest lucru cred că nu se poate întâmpla în România (…) Eu am lucrat aproape 17 ani în MAE şi nu am văzut ceva similar, adică un ministru să-şi numească propriul fiu. Iar domnul Meleşcanu, ca şi domnul Tăriceanu, vin cu această, nici nu ştiu cum să-i spun, prostie sau prosteală în ochii lumii, să spună că un fiu vitreg nu este un fiu, şi dacă ar vrea să fie fiu ar trebui să fie înfiat după ce un individ s-a căsătorit cu soţia lui (…) Domnul Meleşcanu a săvârşit mai multe infracţiuni, abuz în serviciu şi conflict de interese. Asta se pedepseşte cu închisoarea. Îmi pare rău de domnul Meleşcanu, care a cedat cântecului de sirenă al soţiei, dar suntem într-o ţară europeană şi aşa ceva nu este posibil. Nu doresc dreptate pentru mine, acesta este un caz exemplar în care un ministru îşi face de cap cum vrea el (…) Este cu atât mai grav cazul, cu cât acest ministru vrea să conducă România, să asigure preşedinţia Uniunii Europene. Un ministru care îşi numeşte propriul fiu vrea să fie exemplar la nivelul UE. Suntem de râsul lumii”, a declarat Vasile Popovici, la Parchetul General.

Acesta a mai spus că Meleșcanu a înțeles că a făcut-o groasă, a mimat că, din motive personale, fiul nu mai merge la post. De fapt, fiul a fost întors de pe autostradă în Ungaria, acum o săptămână.

Potrivit diplomatului dosarul acesta se extinde și către premierul Viorica Dăncilă. „Este ceva nemaiauzit şi probabil că a priceput şi doamna prim-ministru Dăncilă că acest dosar se poate extinde şi la dumneaei, deoarece a semnat hotărârea de Guvern”, a mai spus Vasile Popovici.

Fiul vitreg al lui Melescanu nu indeplinea condițiile

Popovici spune că s-a văzut cu domnul Meleşcanu în ziua de 31 iulie 2017. I-a spus despre acel concurs, că l-a câştigat.

„Mi s-a părut că este lipsit de reacţie, dar am pus-o pe alte motive, pe care nu aş vrea să le precizez, după care i-am scris, aflând că consulul de la Strasbourg urmează să fie retras. Nu mi-a mai răspuns, ceea ce de fapt m-a montat. Nu mi-a dat niciun fel de răspuns, m-am trezit cu această numire a fiului lui pe un post care ar fi trebuit, în principiu, să fie ocupat”, a mai spus Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

*