Lege: Maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate

Politist
Politist

Maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers, se arată într-un proiect de lege privind modificarea Codului rutier, care a primit aviz favorabil în comisiile reunite de industrii, juridică şi transporturi ale Camerei Deputaţilor.

Totodată, dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Panoul se montează de către administratorul drumului la solicitarea poliţistului, iar maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil.

USR a criticat dur proiectul de lege, calificând prevederile acestuia ca fiind „o oroare”.

„Practic, radarele vor trebui semnalizate oriunde sunt instalate cu panouri puse cu un kilometru înainte, deci Poliţia, atunci când vrea să pună un radar, trebuie să sune la administratorul drumului, la Primărie sau la CNAIR şi îi roagă pe aceştia să monteze cu un kilometru înainte un panou care să anunţe că urmează un radar. Se dă practic liber la nerespectarea legii, la nerespectarea vitezei de deplasare” a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

Potrivit deputatului USR Ionuţ Moşteanu, poliţia a fost castrată în acest moment în ceea ce priveşte controlul vitezei şi se dă totodată liber unui imens circuit de raliu, în condiţiile în care există mii de morţi din accidente, dar şi pietoni ucişi pe trotuare, de către vitezomani.

„În fiecare zi moare cel puţin un român din cauza vitezei pe şosele şi în aceste condiţii aproape toate partidele au decis că este liber la viteză. Acest proiect de lege nu a avut aprobarea Guvernului”, a precizat Moşteanu.

Maşinile de poliţie cu radar reduc accidentele

Deputatul PNL Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului, spune însă că radarele nu sunt interzise, ci doar acele radare care nu sunt în locuri vizibile. „Acest proiect de lege este aplicat în ţări ale Uniunii Europene într-o formă similară, iar el a dus la reducerea numărului de victime rezultate din accidente rutiere. Peste tot în UE există obligaţia ca aceste radare, fie că sunt fixe, fie că sunt experimentale, să fie semnalizate, iar semnalizarea lor duce la reducerea numărului de accidente”, a explicat Florin Roman.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu spune că modificarea Codului rutier este una necesară. ”Îi obligăm să presemnalizeze fiecare radar şi am socotit noi că 2.000 de metri pe drumurile naţionale, autostrăzi şi drumurile judeţene, locale sunt suficienţi pentru ei ca să poată să pună panouri de presemnalizare şi minimum 500 de metri în oraş, în aşa fel încât cetăţeanul, ştiind că el poate fi amendat sau, eu ştiu, dacă merge cu viteză mare, chiar să moară, cum spun ei, în momentul în care apar aceste panouri de presemnalizare, exact ca la efectul Pavlov, cetăţeanul va înţelege că automat el trebuie să meargă cu viteză mai mică”, a explicat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Ce problema ridica locul unde este amplasat radarul,daca este sau nu semnalizat,ascuns,vopsit.. si alte bazaconii,un singur lucru trebuie respectat LEGEA,eu ca cetatean trebuie sa respect prevederile legale si agentul-politistul si or ce alta parsoana imputernicita supravegheaza la respectarea ei,gresec- platesc, si se plateste in toata lumea,fara contestatii si alte filozofii.Dupa mintea unora ar trebui sa desfiintam toate legile si sa traim ca in jungla,care pe care ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.