Licitație-fantomă pentru concesionarea terenurilor din Deltă ale agricultorilor privați

Consiliul Județean Tulcea
Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, este artizanul abuzurilor împotriva agricultorilor din Deltă

Abuzurile baronilor PSD de Tulcea asupra agricultorilor privați din Deltă continuă. Consiliul Județean Tulcea organizează fraudulos concesionarea a trei loturi din Amenajarea Complexă Zona Sireasa, fără ca statul român să aibă titlu de proprietate, și nici carte funciară pe cele 5.480 de hectare luate cu japca de baronii locali. Pământurile scoase acum la mezat fac parte din patrimoniul Agrodelta Sireasa, privatizată în baza Legii 15/1990, societate cu toate taxele plătite la zi și premiată constant pentru performanțele și contribuțiile sale la PIB-ul autohton. Terenurile au fost luate cu japca de baronii locali, în anii 90, printr-o simplă hotărâre de consiliu județean. De ani buni, compania se luptă în justiție pentru a i se face dreptate.

Licitația pentru concesionarea celor trei loturi de teren, care aparțin de drept Agrodelta Sireasa, se va organiza între 7 și 9 noiembrie 2018 la sediul Consiliului Județean Tulcea. Data-limită de depunere a ofertelor este 5 noiembrie 2018.

Scoaterea la licitație a terenurilor a fost decisă prin Hotărârea 161/21.09.2018, în ciuda numeroaselor litigii privind dreptul de proprietate asupra acestor active, aflate pe rolul instanțelor de judecată. Mai mult decât atât, baronii PSD au ignorat și o decizie a Tribunalului Constanța, care i-a respins pretențiile de evacuare a Agrodelta Sireasa de pe terenurile pe care le va scoate la licitație.

Hotărâre abuzivă privind concesionarea

„Se aprobă concesionarea, prin licitație publică, a 12 loturi de teren agricol, aflate în proprietatea publică a județului Tulcea, situate în Amenajarea Agricolă Pardina, în suprafață totală de 11.918,0802 ha, în scopul folosinței agricole și pentru a aduce venituri la bugetul județului Tulcea. (…) Contractele de concesiune se vor încheia în urma unor proceduri de licitație publică, organizate separat pentru atribuirea fiecărui lot de teren în parte. Se constituie Comisia de evaluare a ofertelor pentru concesionarea terenurilor”, se arată în hotărârea de scoatere la concesiune a terenurilor pe o perioadă de 10 ani.

CJ Tulcea vrea să concesioneze terenurile Agrodelta Sireasa, fără să aibă titlu de proprietate
CJ Tulcea vrea să concesioneze terenurile Agrodelta Sireasa, fără să aibă titlu de proprietate

La acest abuz sunt părtași toți consilierii județeni, care au votat în bloc „pentru”, indiferent de culoarea politică.

„Hotărârea a fost adoptată în ședința ordinară a Consiliului Județean Tulcea din data de 21 septembrie 2018, după cum urmează: 29 de voturi «pentru», 0 – «abțineri», 0 – voturi «împotrivă»”, precizează documentul.

Consecințele abuzului

Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, dar și consilierii județeni, au ignorat cu bună știință consecințele scoaterii la licitație a terenurilor agricole deținute LEGAL de Agrodelta Sireasa.

Astfel, Agrodelta Sireasa are acte de proprietate încă din anul 1991, fiind  proprietar în temeiul acestora. Actele au fost întocmite în baza Legii 15/1990, statul devenind în anul 1991 acționarul principal al societății cu capital de stat.

Prin urmare, litigiile asupra dreptului de proprietate blochează, practic, orice tentativă de concesiune. Asta pentru că, până ce instanțele nu vor da o soluție, Consiliul Județean nu poate dispune de terenurile Agrodelta Sireasa, după bunul său plac.

Prin urmare, orice investitor de bună credință care s-ar prezenta la licitație și ar câștiga, știe că nu poate intra în posesia terenului decât după un interval de timp.

În al doilea rând, se naște întrebarea dacă acei investitori care au licitat vor putea și peste 2-3 ani (atunci când se vor finaliza litigiile) să asigure aceleași condiții pentru a lucra terenurile.

Redevență zero!

Mai mult, deși unul dintre motivele invocate pentru scoaterea la concesiune a fost „administrarea eficientă pe termen lung a domeniului public pentru atragerea de venituri suplimentare la bugetul județului, precum și dezvoltarea economică a zonei“, litigiile pe terenuri nu vor aduce prea curând bani în buzunarele baronilor.

„Concesionarea terenurilor agricole constituie prin redevența stabilită prin contract o sursă sigură, permanentă și garantată de venituri la bugetul județului Tulcea, sursă importantă în previzionarea pe termen lung în planificarea veniturilor“, se arată în studiul de oportunitate.

Prin concesionarea terenurilor Agrodelta, baronii PSD visează la „o sursă sigură, permanentă și garantată de venituri la bugetul județului“
Prin concesionarea terenurilor Agrodelta, baronii PSD visează la „o sursă sigură, permanentă și garantată de venituri la bugetul județului“

Cu toate acestea, pentru că nu pot lucra terenurile, investorii nu vor oferi nici măcar suma minimă cerută (contravaloarea a 1.000 kg grâu/ha), iar redevența o vor plăti abia când vor putea lucra pământurile.

Nu în ultimul rând, durata de soluționare a litigiilor i-ar putea alunga pe investitori, care se pot îndrepta împotriva CJ Tulcea pentru a cere daune materiale. Același lucru îl va putea face și Agrodelta Sireasa, după ce justiția o va repune în drepturi.

Cum se spală pe mâini baronii PSD

În studiul de oportunitate aferent hotărârii CJ Tulcea nu se pomenește nimic de situația juridică a terenurilor. Acest aspect este pus, însă, pe tapet în nota de fundamentare a documentului. Practic, baronii locali încearcă să se spele pe mâini de eventualele consecințe ale deciziei lor. Simpla informare a posibililor investitori că ar putea să nu intre niciodată pe terenurile concesionate nu-i scapă, însă, de răspundere.

„Concesionarul a luat la cunoștință de situația juridică a terenului care face obiectul procedurii și va oferta în condițiile prezentate și nu va avea niciun fel de pretenție de nicio natură față de concendent cu privire la data intrării în vigoare a contractului de concesiune sau cu privire la eventuala denunțare unilaterală a acestuia, în cazul în care predarea/primirea terenului nu este posibilă în termenul determinat prin contract”, se specifică în nota de fundamentare.

În document nu se suflă, însă, nicio vorbă despre clauzele de prelungire automată a contractului de concesiune al Agrodelta, încălcate grosolan de Consiliul Județean. „Ținând cont că o parte din contractele de concesiune pentru terenurile agricole încheiate de Consiliul Județean Tulcea au ajuns la termen, este necesar ca aceste terenuri să fie scoase la concesiune prin licitație publică, în conformitate cu OUG 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică”, se mai arată în nota de fundamentare.

Evacurea Agrodelta, respinsă de judecători

Abuzurile CJ Tulcea sunt cu atât mai condamnabile cu cât instanțele de judecată au trântit deja o solicitare de evacuare a Agrodelta Sireasa de pe terenurile sale, făcută de baroni. În iulie 2017, Agrodelta Sireasa a cerut în instanță prelungirea contractului de concesiune nr. 61/02.04.1998, în urma refuzului CJ Tulcea de a activa clauza potrivit căreia înțelegerea poate fi prelungită cu încă 20 de ani, în aceleași condiții, prin simpla notificare în acest sens a concendentului cu 60 de zile înainte de terminarea termenului inițial.

Tribunalul Constanța a respins solicitarea CJ Tulcea de evacuare a Agrodelta Sireasa de pe terenurile sale
Tribunalul Constanța a respins solicitarea CJ Tulcea de evacuare a Agrodelta Sireasa de pe terenurile sale

Reprezentanții Agroldeta Sireasa au arătat că cererea de prelungire a contractului de concesiune formulată în instanță nu echivalează cu renunțarea la dreptul de proprietate asupra terenurilor, renunțare care nu se poate face decât în condițiile prevăzute de lege, iar  plata redevenței pe un teren pe care societatea este proprietar, nu poate produce decât un prejudiciu acestei societăți, nicidecum un prejudiciu Consiliului Județean Tulcea – concedent, care nu este proprietarul terenului agricol, acesta fiind doar organ deliberativ, fără patrimoniu.

Baronii au profitat de situație pentru a introduce o cerere reconvențională pentru evacuarea Agrodelta Sireasa de pe terenurile pe care le deține legal. Numai că, la 16 februarie 2018, Tribunalul Constanța a respins pretențiile baronilor locali.

„Admite excepția inadmisibilității. Respinge ca inadmisibilă acțiunea. Admite excepția nulității cererii reconvenționale. Constată nulă cererea reconvențională“, au dat verdictul judecătorii Tribunalului Constanța.

Ulterior, procesul a fost suspendat până la soluținarea litigiilor legate de proprietatea asupra terenurilor.

Prin urmare, instanțele de judecată trebuie să se pronunțe asupra dispozițiilor emise de Consiliul Județean Tulcea referitoare la concesionarea terenurilor pe care statul NU este proprietar, pentru că Agrodelta nu a fost expropriată niciodată.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.