Laura Codruţa Kovesi se miră de ce primarii continuă să ia şpagă

acţiuni disciplinare împotriva Laurei Codruţa Kovesi, numirea lui Kovesi la Parchetul European, Kovesi a câştigat la Bruxelles Radu Mazăre

Laura Codruța Kovesi

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spune, într-o declarație pentru Reuters, că nu se observă o reducere a numărului cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județene și că este ”destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă”.

„Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupție în care sunt implicați primari de mari orașe și președinți de consilii județene”, a declarat ea pentru Reuters, ştire preluată de Agerpres.

„Este destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situație continuă. O explicație posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administrațiile locale”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Sorin Oprescu, fost candidat la președinție și care a câștigat două mandate de primar al Bucureștiului, anchetat acum pentru că ar fi luat mită, este cel mai recent „nume greu” prins în campania anticorupție tot mai accelerată din România, care ar putea debloca creșterea economică și atât de necesara modernizare a orașelor, se arată într-o analiză pe această temă publicată joi de Reuters.

Zeci de primari de toate culorile politice au fost de asemenea trimiși în judecată, de la Constanța, port la Marea Neagră, la Sighetul Marmației, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Primarii sunt puternici în România: din 2004, doi dintre ei au fost aleși în funcția de președinte al țării, comentează jurnaliştii britanici.

Influența primarilor provine de asemenea din fondurile publice pe care le controlează — Primăria Bucureștiului și cele șase primării de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro — și din faptul că lucrează într-o administrație publică extrem de politizată.

Pentru partidele politice, primarii sunt esențiali în obținerea de voturi pentru parlamentari oferind mici cadouri alegătorilor, precizează Reuters. Există dovezi că oficiali locali oferă mită în bani partidelor, spune Laura Codruţa Kovesi

Începând din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de președinți de consilii județene și zeci de alți oficiali locali, anchetele relevând o corupție în masă în unele dintre cele mai mari orașe din România, reamintește Reuters.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.