La Washington va exista Piața Boris Nemțov, au decis consilierii municipali din capitala americană

O porţiune de bulevard din dreptul Ambasadei Rusiei la Washington va deveni „Boris Nemtsov Plaza” (Piaţa Boris Nemţov), după numele opozantului rus asasinat în 2015 la Moscova, potrivit unei rezoluţii votate marţi de Consiliul municipal al capitalei federale americane.

Rezoluţia, aprobată în unanimitate de 13 consilieri (11 democraţi şi doi independenţi), a fost adoptată „în urgenţă”, nefiind însă definitivă. Congresul, care are tutelă asupra Districtului Columbia, se poate opune acestei decizii.

O ceremonie oficială şi montarea unei plăci în piaţă sunt totuşi programate pentru data de 27 februarie, cu prilejul celei de-a treia comemorări a opozantului asasinat, conform oficialilor municipalităţii. Ambasada rusă este situată pe Bulevardul Wisconsin, o mare arteră din nord-vestul capitalei SUA.

Cu această decizie, „transmitem un mesaj clar lui Vladimir Putin şi prietenilor săi că poporul american este alături de ruşii care cu curaj încearcă să construiască un viitor liber şi democratic pentru ţara lor”, a declarat miercuri senatorul republican de Florida, Marco Rubio, care a sprijinit propunerea consiliului.

Figură centrală a opoziţiei faţă de preşedintele Vladimir Putin şi viceprim-ministru în timpul preşedinției lui Boris Elţîn, Boris Nemţov a fost ucis cu patru gloanţe în spate, nu departe de Kremlin, pe 27 februarie 2015. Cinci ceceni, originari din Cecenia şi Inguşetia, au primit între 11 şi 20 de ani de închisoare.

Boris Nemţov (55 de ani), unul din criticii cei mai vocali ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost asasinat în timp ce traversa un pod în centrul Moscovei, foarte aproape de zidurile Kremlinului. Nemţov lucrase la un raport privind implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, iar asasinarea sa a trimis fiori reci în cercurile de opoziţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

*