Interzicerea animalelor la circ, pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului General al Capitalei

Un proiect de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice şi domestice la circ şi la expoziţii va fi supus aprobării în următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

La articolul 1 din proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, care va fi supus aprobării în şedinţa CGMB din 27 aprilie, municipalitea se referă la animalele „aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură”, însă din expunerea de motive reiese că este vorba doar de animalele sălbatice.

„Spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ şi de expoziţii nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. (…) Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Municipalitatea îşi argumentează propunerea pe de-o parte pentru că se folosesc bice, bare metalice şi şocuri electrice pentru ca animalele din circuri să facă diverse trucuri pentru spectacole, fiind astfel predispuse la probleme de sănătate şi de comportament, iar pe de altă parte pentru că circurile nu asigură facilităţi pentru bunăstarea animalelor, existând inclusiv restricţii de hrană şi apă, de mişcare, dar şi de interacţiune.

„Utilizarea de instalaţii pliabile, improvizate şi temporare în circurile ambulante creşte riscul ca animalele să evadeze, putând afecta grav lucrătorii şi publicul. Animalele din circuri prezintă un risc suplimentar pentru siguranţa publică, deoarece acestea au instincte sălbatice şi nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate”, se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii proiectului susţin că deţinerea animalelor în circuri nu este justificată nici etic, nici educaţional şi nici din punctul de vedere al protecţiei animalelor, fiind „imposibil ca circurile să ofere animalelor condiţii de viaţă corespunzătoare nevoilor lor native”. Un alt argument invocat se referă la publicul format în majoritate din copii mici, care ar putea primi mesaje greşite sau periculoase din spectacol, precum violenţa, cruzimea, teama de bici, executarea unor acţiuni la comandă, urmărind imagini cu impact emoţional.

Municipalitea arată că la baza propunerii stau inclusiv măsurile luate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar şi în America de Nord, Centrală şi de Sud, precum şi în Australia şi Asia, unde a fost interzisă complet sau parţial utilizarea animalelor sălbatice sau a animalelor de orice fel în circuri, spectacole şi expoziţii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.