INTERVIU – Cătălin Cîrstoiu: „În 2015, Spitalul Universitar de Urgență va avea un bloc operator central ultramodern”

Cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB

Managerul SUUB, Florin Cătălin Cîrstoiu, anunță că de la anul pacienții spitalului pe care îl conduce vor beneficia de servicii mult mai performante, grație noilor unități care vor fi date în funcțiune

Cîrstoiu
Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB

În anul 2008, din cauza riscului seismic ridicat, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a luat decizia închiderii Blocului Operator Central al unităţii medicale, care funcționa în aripa clădirii A3-C-bloc operator. Intervenţiile chirurgicale au continuat, dar s-au desfăşurat în săli de operaţii realizate, din timp, la nivelul secţiilor chirurgicale. Lipsa unui bloc operator modern s-a simţit, însă, mai ales în eforturile medicilor de la Spitalul Universitar, unde se tratează anual aproape 50.000 de pacienţi în regim de spitalizare continuă şi aproximativ 60.000 de pacienţi în regim de spitalizare de zi.
După mai bine de şase ani, care au inclus şi birocraţie, poticneli, dar şi multă muncă, managerul SUUB, Florin Cătălin Cîrstoiu este sigur că noul Bloc Operator Central va fi gata în 2015.

– Reporter: Ați luat o decizie radicală, în 2008. Ați vrut să rupeți pisica sau nu ați avut de ales?
– Managerul SUUB, Florin Cătălin Cîrstoiu: Câte puţin din fiecare (râde – n.r.). Făcând abstracţie de condiţia fundamentală care a determinat închiderea, blocul operator nu corespundea standardelor de calitate necesare unui mare spital universitar. Pe pardoseli era gresie, pereţii erau acoperiţi cu faianţă, nu exista un sistem de purificare corespunzătoare a aerului din sălile de operaţii, iar circuitele funcţionale nu mai erau în concordanţă cu regulile epidemiologice. Mai mult, echipamentele aferente (mese de operaţie, aparate de anestezie, lămpi chirurgicale) erau uzate moral şi fizic. Reconstrucţia unui bloc operator era deci o necesitate.
Unde ați efectuat intervențiile chi­rurgicale în acest timp?
– În tot acest timp intervenţiile chirurgicale s-au desfăşurat în săli de operaţii, realizate în anul 2008, la nivelul secţiilor. Aceste săli respectă toate condiţiile epidemiologice şi le-am echipat corespunzător. Singura problemă reală este încărcarea timpului de utilizare a unei săli de operaţie. Programul operator ocupă uneori toată ziua, necesitând un efort de muncă substanţial al corpului medical, care e nevoit să stea ore în şir în aşteptarea unei intervenţii chirurgicale programate, deoarece SUUB este un spital regional de urgenţă.

„Pacienții vin la Spitalul Universitar pentru că au încredere în medicii de aici”

Cătălin Cîrstoiu
Secția de terapie intensivă arată ca a oricărui mare spital din capitalele europene

Greu pentru medici! Dar pentru pacienți cum a fost?
– Din datele statistice reiese clar că numărul bolnavilor chirurgicali nu a fost afectat de închiderea Blocului Operator Central, rămânând acelaşi, an de an. Acest lucru arată, în fapt, adresabilitatea corpului medical, a chirurgilor acestui spital. Pacienţii vin la Spitalul Universitar pentru că au încredere în medicii de aici, chiar dacă uneori condiţiile în care se desfăşoară actul medical nu sunt superlative, iar eu sunt conştient de acest lucru şi încerc, împreună cu colegii mei, să remediez, pe cât se poate, aceste neajunsuri.
Când va fi gata totul?
– În acest moment investiţia prinde contur, sălile de operaţie sunt aproape gata, mai sunt necesare doar echipamentele aferente sălilor de operaţii. Cel mai târziu în luna iulie va fi totul funcţional.
Șapte ani de la închiderea vechiului bloc operator. Nu sunt cam mulți?
– Nu aş vrea să se înţeleagă că a fost o investiţie abandonată atâţia ani de zile. Consolidarea acestui corp de clădire a fost făcută între anii 2008 şi 2010. Din 2009 până în prezent s-au reabilitat corpurile aferente secţiei de terapie intensivă, spaţiile de ATI postoperator de la acelaşi nivel cu blocul operator. În anii 2013 şi 2014, Ministerul Sănătăţii a asigurat finanţare pentru continuarea investiţiei la Blocul Operator, sper ca acest lucru să continue şi în 2015. Dacă am face o sinteză- orice lucru se construieşte greu, cu eforturi, cu sincope şi discontinuităţi, dar cu ambiţie se ajunge la un final.
Noul bloc operator va avea 11 săli pentru urgențe
A meritat aș­tep­tarea? Va fi demn noul bloc operator de un mare spital universitar?
– Oh, da! Noul bloc operator este o structură funcţională unică integrată Bloc Operator-ATI-Postoperator-Sterilizare. E alcătuit din 11 săli de operaţii, cu încăperi care să deservească strict programul de gardă pentru marile urgenţe chirurgicale, spaţii de preanestezie şi pregătire preoperatorie a pacientului, spaţii de terapie acută postoperatorie şi terapia durerii, dar şi spaţii administrative, spaţii aferente pregătirii corpului medical – asistente medicale şi medici.

Un spital modern

Cătălin Cîrstoiu
În 2012, UPU a fost dotată cu un computer tomograf de ultimă generație

SUUB are și un Ambulatoriu de Oncologie dotat la nivel european. „Am mutat compartimentul de Oncologie de la etajul al XIII -lea, unde funcționa impropriu, și am construit un ambulatoriu veritabil, la fel ca oriunde în lumea civilizată”. Unitatea de primiri urgențe (UPU), inaugurată în 2012, „este de top, este interfața SUUB cu pacientul, adresabilitatea este evidentă – aproape 500 de pacienți/zi”, spune managerul Cîrstoiu. Un alt proiect, început în anul 2007, se află în fază de finalizare. Este vorba despre Unitatea Materno-fetală, investiție a Ministerului Sănătății prin Banca Mondială. „Lucrările au fost intensificate în acest an, prin eforturile actualului mi-nistru al Sănătății. Suntem aproape gata, SUUB având astfel o maternitate care să asigure suficient și eficient necesitățile de servicii medicale obstetricale”, a adăugat managerul spitalului.

N.B. Interviu publicat și pe www.doctorulzilei.ro

CITEȘTE și Spitalul Universitar de Urgență, concurs pentru 143 de posturi

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.