Cine sunt cei patru procurori care vor să o înlocuiască pe Kovesi

DNA
Un fost ministru de Finanțe și un fost deputat, trimiși în judecată de DNA

Înlocuitorul lui Kovesi. Astăzi a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA, iar în cursul zilei au fost depuse patru dosare de candidatură.

Unul dintre candidaţi este procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în precedent, în baza unor înţelegeri politice, uneori, şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în acestă instituţie.

Favoritul lui Tudose: Cristian Lazăr

Adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, şi-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Şi-au mai depus candidaturile procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob şi şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, Florentina Mirică.

Cristian Lazăr este cel de-al treilea candidat înscris în cursa pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lazăr a anchetat dosarul ”Închisoarilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

Candidatul surpriză

Procurorul Elena Grecu şi-a depus luni candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind al patrulea candidat care se înscrie în cursă, informează Agerpres. Luni este ultima zi pentru depunerea dosarelor.

Elena Grecu este procuror la DNA. S-au mai înscris în cursă Marius Iacob, procurorul şef adjunct al DNA, Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, şi Cristian Lazăr de la Parchetul General.

Adjunctul lui Kovesi

Procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind al doilea candidat care s-a prezentat la Ministerul Justiţiei luni, în ultima zi de înscrieri.

„Mi-am despus candidatura şi nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la ieşirea din Ministerul Justiţiei.

Ora 16.00 este termenul limită de depunere a candidaturilor.

Este a doua candidatură pentru conducerea DNA, după cea a procurorului Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi atât la DNA, cât şi la Parchetul General, este vizat de două acţiuni disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară.

Primul candidat la înscrieri

Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), este primul procuror care şi-a depus candidatura la conducerea DNA, luni, când este ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

Potrivit Digi 24, procurorul anticorupţie Florentina Mirică. este primul procuror care şi-a anunţat candidura pentru postul de procuror-şef al DNA.

Procurorul anticorupţie Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

De asemenea, ea a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

În urma instrumentării acestui dosar, Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă. Procurorul-şef al DNA de la vremea respectivă, Codruţa Kovesi, declara că o susţine pe colega ei. Ulterior, Sectia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis respingerea actiunii disciplinare.

De asemenea, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustaţă sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.